Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Dramatisk” ökning av antalet varsel – Stockholm värst drabbat

Näringsliv
Publicerad: 2020-03-23 12:33
Foto: Stina Stjernkvist / TT

Arbetsförmedlingen förbereder inför stora utmaningar på svenska arbetsmarknaden där drygt 18 000 personer har varslats bara under mars månad.

Den senaste veckan, mellan den 16 och 22 mars, har Arbetsförmedlingen hittills registrerat 13 698 personer som varslade om uppsägning. Hittills under mars månad är det sammantaget 18 367 personer som varslats om uppsägning, vilket är något i underkant eftersom alla ärenden ännu inte registrerats. Detta är ”dramatiskt fler” jämfört med hela mars månad 2019 då antalet berörda personer uppgick till 3 292.

– Antalet personer berörda av varsel ökade i rekordhög takt under tredje veckan i mars. Vi ser nu spridningseffekter på arbetsmarknaden – både geografiskt och över olika näringsgrenar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. 

Stockholm värst drabbad

Flest personer berörda av varsel om uppsägning återfinns fram till och med den 22 mars i storstadslänen. Störst andel återfinns i Stockholm där 10 275 personer varslades, vilket motsvarar 56 procent av landets varsel under mars.

I Västra Götaland varslades 3 556 personer, vilket motsvarar totalt 19 procent av landets varsel i mars.

I Skåne varslades 1 163 personer, motsvarande 6 procent av alla varsel.

Inom hotell- och restaurangsektorn sker flest varsel

Främst är det inom hotell- och restaurangsektorn varsel skett men även inom uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster har anställda blivit som mest drabbade.

– Alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet. Utvecklingen framöver beror på hur långvarig krisen blir, men också på olika former av stödinsatser och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringens förslag på krispaket kan innebära att färre blir uppsagda och arbetslösa, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Arbetslöshet

Under finanskrisen 2008 blev omkring 6 av 10 personer berörda av varsel uppsagda sex månader efter lagt varsel, 3 av 10 blev i slutändan arbetslösa. 

– Vi kommer behöva omfördela våra resurser för att stötta de som riskerar att bli arbetslösa till följd av krisen. Det gör vi utifrån en redan utsatt situation på myndigheten med anledning av att vi själva tvingades till stora personalnedskärningar förra året, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör. 


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.