Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Deras nya bolag ska stoppa kriminaliteten i byggsektorn

Näringsliv
Publicerad: 2020-09-25 09:03

Byggentreprenören Jessica Löfström och antikorruptionsexperten Louise Brown lanserar nytt bolag för
att stoppa den galopperande arbetlivskriminaliteten i byggsektorn.
I styrelsen för det nya bolaget ”Ansvar” tillträder bland andra Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s internrevision.

Den ekonomiska brottsligheten beräknas kosta näringslivet 100 miljarder kronor per år och Skatteverkets beräkningar tyder på att över 90 miljarder betalas ut i svarta löner – varje år.

Jessica Lövström, som har lång erfarenhet från byggbemanning, och är en av medgrundarna till Ansvar, har sett problemen på nära håll.

– Jag har varit verksam i byggsektorn i 20 år och vet att byggsektorn alltid har haft en viss del svart verksamhet men under en längre tid har vi nu sett en eskalerande ökning av grovt kriminella nätverk och problemet är betydande i statligt finansierad byggprojekt. Vilket innebär att våra skattemedel som
skulle gått till vård, skola och omsorg nu hamnar i kriminellas fickor.

”Inte många steg mellan skolbygget och organiserad brottslighet”

Trots nya krav på ID-kort i branschen visar dock stickprov på stora mörkertal av aktörer med svart eller illegal arbetskraft, grovt kriminella och organiserade nätverk som tvättar svarta pengar genom svenska och utländska banker.

– Det är inte många steg mellan skolbygget och organiserad brottslighet, säger Louise Brown, VD på Ansvar.

Hon ser även stora problem med exploateringen av arbetskraft och konstaterar att mänskliga rättigheter blir lidande.

– Utöver problematiken med brottsligheten, är det slående hur arbetskraft exploateras och mänskliga rättigheter blir lidande. Ansvar har utvecklar ett system för bakgrundskontroll och granskning tillsammans med grävande journalister och affärsanalytiker, som är svårt att lura och täcker alla aktörer i värdekedjan, oavsett om de kommer från Sverige, eller exempelvis Polen eller Moldavien. Tjänsten kompletterar vi med oannonserade platsbesök så att våra kunder kan vara trygga
med att ingångna avtal följs.


Dela sidan:
Skriv ut: