Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Statens kostnader för krisåtgärderna lägre än väntat

Bank & Finans
Publicerad: 2020-09-17 08:00
STOCKHOLM 20200402 Finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna. Foto: Pontus Lundahl / TT

Såväl fallet i BNP som statens kostnader för krisåtgärderna under coronapandemin blir lägre än väntat.
Samtidigt blir ändå underskottet i den offentliga sektorns sparande stort, hela 204 miljarder under 2020.
Det framgår av Ekonomistyrningsverkets nya prognos.

Efter vårens kraftiga fall har aktiviteten i den svenska ekonomin nu vänt uppåt. Trots detta minskar BNP med 4,4 procent i år och arbetslösheten ökar med knappa 2 procentenheter till 8,6 procent, enligt Ekonomistyrningsverkets senaste prognos.

ESV konstaterar också att de statliga krisåtgärderna kommer att leda till kraftigt ökade utgifter i år. I kombination med minskade skatteintäkter leder det till ett underskott på 204 miljarder kronor i den offentliga sektorns finansiella sparande.

Den offentliga sektorns bruttoskuld (Maastrichtskulden) ökar inte lika mycket som väntat men beräknas ändå stiga till 41 procent av BNP i år. Den ligger därmed strax över det övre intervallet för skuldankaret som är 40 procent.

– Kostnaderna för krisåtgärderna blir inte lika stora som vi räknade med i juniprognosen och skatteintäkterna minskar inte lika mycket. Underskottet blir därmed inte lika stort i år. Det säger Ann Sofie Öberg, biträdande avdelningschef på ESV.

Spår återhämtning under nästa år

Ekonomistyrningsverket spår dock fortsatt återhämtning under 2021 och ett snabbt växande BNP. Regeringens och samarbetspartiernas återstartspaket har inte beaktats i den ordinarie prognosen, men ESV bedömer att paketet kommer att höja BNP-tillväxten och sysselsättningen.

Samtidigt beräknas paketet preliminärt öka underskottet i offentliga sektorns finansiella sparande med cirka 1,5 procentenheter, till drygt 3 procent av BNP nästa år och skuldkvoten ligger därmed kvar på ungefär samma nivå som 2020.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.