Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Handelsbanken får FI-bot efter vilseledande handel

Bank & Finans
Publicerad: 2022-08-01 08:13
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen Foto: Pontus Lundahl / TT /

Handelsbanken får sanktionsavgift efter marknadsmanipulation i Västsvensk Logistik. Tvingas betala 1,8 miljoner kronor.

Finansinspektionen skriver i ett färskt beslut att Svenska Handelsbanken ska betala 1,8 miljoner kronor i sanktionsavgift efter handel av aktier i bolaget Västsvensk Logistik. Handelsbankens transaktioner den 17 januari 2022 kan förväntas ha gett falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på aktien, enligt FI.

Köpordrar

Handelsbanken har det aktuella datumet lagt köpordrar avseende aktier i bolaget Västsvensk Logistik. Orderläggning har resulterat i transaktioner som skett i samförstånd med Arctic Securities om 98 001 aktier. Transaktionerna har genomförts efter att Handelsbanken lagt köpordrar med samma, eller liknande, kvantitet och pris samtidigt, eller nästan samtidigt, som Arctic lagt motsvarande säljordrar.

Handelsbanken placerade strax efter klockan 15:00 en köporder om 88 001 aktier, till pris 105 kronor, via ett bankkonto tillhörande en kund. Ordern gick direkt till avslut mot Arctics konto hos Nordnet.

Handelsbanken placerade exakt samma tid även en köporder om 32 563 aktier, till pris 105 kronor, via samma bankkonto. Ordern gick tre minuter efteråt till delavslut om 10 000 aktier mot Arctics konto hos Nordnet.

Vilseledande signaler

Transaktionerna om cirka 10,3 miljoner kronor utgjorde 71,5 procent av den totala dagsvolymen.

”Transaktionerna som skett till följd av Handelsbankens orderläggning har utförts på ett sätt som kan förväntas ha gett falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på aktien”, skriver FI och konstaterar att Handelsbanken därför har överträtt förbudet mot marknadsmanipulation i marknadsmissbruksförordningen.

Handelsbanken föreläggs att betala en sanktionsavgift om 1 800 000 kronor.

Handelsbanken skriver i en presskommentar till Dagens Juridik att ”föreläggandet gäller ett misstag i hanteringen av orderläggningen rörande ett enskilt kunduppdrag, som inte genomförts i enlighet med hur Handelsbanken normalt hanterar den här typen av transaktioner”.


Dela sidan:
Skriv ut: