Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Finansförbundet: Ny bankskatt riskerar tusentals jobb

Bank & Finans
Publicerad: 2020-11-16 07:37
Handelsbankens kontor i Södra Karelen. Handelsbanken planerar att göra ändringar i kontorsnätverket. Banken planerar att omorganisera, fusionera eller stänga följande kontor: Södra Karelen, Joensuu, Karleby, Rovaniemi, Satakunta, Seinäjoki och Ekenäs.

Förslaget om en ny särskild bankskatt, även kallad riskskatt, riskerar att äventyra tusentals jobb i finansbranschen.
Det anser Finansförbundet som dessutom ifrågasätter skattens legitimitet.
– Om intäkterna från riskskatten används till att finansiera ökade försvarsanslag stämmer inte påståendet att skatten införs för att öka den finansiella stabiliteten, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.

Enligt regeringens förslag ska en ny skatt införas, baserad på bankernas skulder. En skatt som beräknas kosta de svenska bankerna mellan 6-7 miljarder kronor årligen.

Finansförbundet, det största fackförbundet för anställda inom finansbranschen, är kritiskt till förslaget och bedömer att en riskskatt snarare ökar än minskar riskerna i det finansiella systemet.

– Dyrare banklån för företag och privatpersoner och sämre möjligheter för svenska banker att konkurrera mot utländska banker stärker inte den finansiella stabiliteten. Det leder i stället till att fler låntagare kommer att vända sig till den mindre reglerade delen av finanssektorn, vilket ökar riskerna, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.

– En riskskatt riskerar också att skynda på den rationaliseringsvåg som redan idag präglar finansbranschen. De 6 miljarder som skatten beräknas kosta bankerna, motsvarar omkring 6 000 heltidstjänster.

I sitt remissvar till Finansdepartementet ifrågasätter också Finansförbundet skattens legitimitet.

– Om intäkterna från riskskatten används till att finansiera ökade försvarsanslag stämmer inte påståendet att skatten införs för att öka den finansiella stabiliteten. Då är det bara ett svepskäl för att kunna öka skattetrycket på finansbranschen. Så ska inte vårt skattesystem användas, säger Ulrika Boëthius.


Dela sidan:
Skriv ut: