Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Allraåklagaren: Rättens ledamöter hemligt avlyssnade

Näringsliv
Publicerad: 2019-10-22 14:25

Under en av de första rättegångsdagarna i Allra-rättegången hittades en telefon med påslagen inspelningsfunktion kvarlämnad i rättssalen – som var tom på åhörare.
Nu misstänker åklagaren, Thomas Hertz, att telefonen lämnats där med flit i syfte att avlyssna hemliga samtal mellan rättens ledamöter.

”Det hela kan utgöra brott enligt 4 kap 9 a eller 9 b §§ brottsbalken, vilket i sammanhanget skulle ha ett förhållandevis högt straffvärde och syftet har varit att fånga upp diskussioner mellan rättens ledamöter”, skriver Thomas Hertz i ett mejl till tingsrätten.

Misstänker att det inte varit en ”nyfiken journalist”

I mejlet skriver Thomas Hertz dessutom att ”det finns andra omständigheter i bakgrunden som leder mig till misstanken att det inte varit fråga om en nyfiken
journalist, utan att det kan ha varit fråga om en uppdragsbeställning relaterad till vad som skrivits om i media”.

Han hänvisar till en nyhetsartikel som beskriver hur personer, bland annat två åklagarvittnen, berättar om hur de fått sina telefoner kapade.

Thomas Hertz uppmanar domstolen att dokumentera och anmäla händelsen om man misstänker att det kan röra sig om ett brott samt att telefonen bör hanteras på ett ”sådant sätt att det är möjligt att eftersöka fingeravtryck”.

Enligt uppgifter till SvD ska telefonen dock ha lämnats tillbaka till sin ägare samma dag som den hittades.

Försvaret inkommer med nya bevisuppgifter

Sedan rättegången startade förra veckan har försvararna för såväl Alexander Ernstberger som för Allras tidigare förvaltningschef inkommit med ny bevisning. Det handlar bland annat om en lång rad mejl samt muntlig bevisning i form av nya vittnen.

Ett av de nya vittnena som åberopats av Alexander Ernstbergers försvarare, Slobodan Jovicic och Carl-Johan Malmberg, syftar bland annat till att styrka att Ernstberger inte missbrukat sin förtroendeställning i samband med att warranter köptes in för värdepappernas räkning.


Dela sidan:
Skriv ut: