Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Viktigt att vi alla hjälps åt att ta socialt ansvar”

Krönikor
Publicerad: 2019-11-27 10:42

KRÖNIKA – av Advokat Karin Roberts Advokatfirman Delphi i Stockholm

Kan du också vara med och bidra, inspirera till att ta ett socialt ansvar och bidra till att minska utanförskap för att i förlängningen få ett mer inkluderande samhälle? Många av er som läser detta arbetar i en bransch med goda förutsättningar för att bidra och på företag som kan sätta socialt ansvar på sin agenda genom att bland annat låta anställda tillgodoräkna sig arbete med socialt ansvar som arbetstid.

Vid vår workshop, för högstadie- och gymnasielever från områden i Stockholm med socioekonomiska utmaningar förra veckan, deltog en domare, en åklagare, en affärsjurist, två försvarsadvokater och två bolagsjurister som genomförde olika caseövningar tillsammans med ungdomarna som fick praktisera juristyrket för en kväll. Syftet med workshopen var att visa eleverna de många olika rollerna en jurist kan ha och att låta eleverna träffa jurister yrkesverksamma i olika roller. Genom att lösa lättare juridiska problem från de olika medverkande juristernas vardag fick eleverna även testa på arbetet i praktiken. Domare, åklagare och försvarsadvokat var de mest populära rollerna bland eleverna medan affärs- och bolagsjuristernas arbete var svårare för eleverna att förstå. Diskussionerna höll hög nivå, frågorna var många och redovisningarna sköttes med bravur. Det blev en mycket uppskattad kväll med nya insikter och tankar för framtiden för alla som var med.

För många arbetsgivare är det självklart att mångfald inte bara berikar och skapar utvecklingsmöjligheter för vår verksamhet, utan också ger oss konkurrensfördelar och ett mer innovativt och öppet arbetsklimat.

I dagens samhälle är det viktigt att vi alla är med och bidrar på de sätt vi kan för att skapa ett mer inkluderande samhälle. En del i det arbetet är att minska steget till vidareutbildning för ungdomar som kommer från utsatta områden. På mitt jobb är vi därför engagerade i olika initiativ för att öka mångfalden i juristyrket och sökanden till våra juristutbildningar. Vi träffar många högstadie- och gymnasieelever som får möjlighet att knyta kontakter, få inspiration och motivation till och information om vidareutbildning. Det vi främst bidrar med är vårt engagemang, inspiration och en förhoppning om att kunna vara förebilder för de elever vi möter. Jag vet att vi på detta sätt bidrar till dessa individers personliga resa till framgång.

Förutom att hjälpa andra får även detta i sin tur positiva effekter bland medarbetare. Genom att vara med och bidra skapas ett engagemang och att få känna att man har gjort skillnad för en annan människa är fantastiskt.

Insatser som till exempel vår workshop och läxverkstäder adresserar även den problematik att mångfalden bland oss anställa på många advokatbyråer, verksamma jurister i branschen överlag och givetvis relaterat inte ens på juristlinjen återspeglar mångfalden i vårt samhälle idag. För att få en mer diversifierad juristbransch måste vi börja vid rötterna, inspirera elever som annars kanske inte annars kommer i kontakt med vare sig advokatbyråer eller jurister att välja yrket. Vi måste minska steget till vidareutbildning, inspirera ungdomar till detta och prata om de många fördelarna med juristyrket. Eleverna som tillhör dessa nätverk, är i högstadieålder och är intresserade av att komma till en advokatbyrå inne i stan på sin fritid utgör en fin potentiell grupp att rekrytera framtidens jurister från. Men i ärlighetens namn är detta en bonus. Inte anledningen till mitt och mina kollegors engagemang. Dessa insatser gör vi för att de behövs just nu. Och det gör vi med våra hjärtan.

Devisen ”Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något” kan låta som en klyscha. Men stanna upp och funderar på vad du kan göra för någon annan. Eller gör något som du tänkt göra, men bara inte tagit dig för. Gör det du kan utifrån dina förutsättningar och där du är i livet. Det finns en mängd organisationer och nätverk som gör det lättare för oss andra att ta ett socialt ansvar.

I dagens samhälle är det viktigt att vi alla hjälps åt att ta socialt ansvar. För mig handlar det om att jag har en hel del energi men, som de flesta andra, mindre tid. Se till att du får möjlighet att göra detta på arbetstid. Din arbetsgivare har kanske möjlighet att hjälpa till med kontakter och sponsra ditt arbete genom att låta anställa göra insatser på arbetstid, låta dig anordna event i företagets lokaler och eller bidra med mat till eventet. Det är en förmån att få ta ett socialt ansvar på arbetstid och att min arbetsgivare värderar arbetsuppgifter av denna karaktär. Att min arbetsgivare gör det möjligt för mig att dra mitt strå till stacken gör mig till en gladare person och bättre kollega.

Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Gör du något för en individ som då blir inkluderad istället för exkluderad har vi kommit en bit på vägen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.