Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Vikten av allmänt åtal” – #metoo-arbetet har bara börjat

Krönikor
Publicerad: 2019-05-29 12:56
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld

Finns det inget viktigare att uttala sig om skrev en man när jag deltagit i debatten om politikern som ofredat en partikollega sexuellt. Jag önskar att det inte fanns det ville jag svara. För jag önskar verkligen att det var en självklarhet att man inte tar sig rätten att ta på någon annans kropp utan lov och när det ändå händer att vi alla då är överens om att det är fel och att det faktiskt är ett brott.

Metoo var en så viktig rörelse och efter den är det lätt att tro att nu är vi alla överens om att sexuella övergrepp i alla dess former inte är okej men debatten som följde efter politikerns ofredande visar att metoo-arbetet bara har börjat. Genom metoo uppmärksammades hur stort problemet är och nu måste vi alla fortsätta debatten och diskussionen som förhoppningsvis någon gång ska leda till att det som följde efter avslöjandet inte händer igen. För det som hände efter är precis som det sexuella ofredandet helt oacceptabelt och visar tydligt vikten av allmänt åtal.

Men först några ord om allmänt åtal. Allmänt åtal innebär att det är staten, här åklagaren, som avgör om det ska väckas åtal eller inte. Det spelar alltså ingen roll om offret, i detta fall kvinnan, vill att åtal ska väckas eller ens vill medverka i förundersökning och rättegång. Finns det bevisning som räcker till åtal, tex ljudinspelning, vittnen och erkännande kan det alltså räcka till åtal och fällande dom trots att offret inte medverkat. Allmänt åtal är ett sätt för staten att visa att vissa beteenden inte accepteras och ett sätt att hindra att förövaren förmår offret att inte anmäla eller att ta tillbaka sin anmälan. 

Men vad var det då som hände efter att ljudfilen ,där kvinnan berättar om det sexuella övergreppet, blev offentlig. Det som hände var att politikern gick ut i media och gjorde allt han kunde för att förringa det som hänt. Han bekräftade det som hade det hänt- han hade varit klumpig. När det inte räckte gjorde partiet en film där offret, kvinnan, satt i en soffa bredvid förövaren, mannen, och båda sa att det hela var utagerat och över.  Partiet verkar ovetande om att brottet faller under allmänt åtal. Jag behöver knappast påpeka det oacceptabla med att publicera denna typ av film. 

Rätten till sin egen kropp är en grundläggande, och borde vara, en självklar rättighet. Den omständigheten att partiet förmådde kvinnan att medverka i en film tillsammans med förövaren visar hur viktigt det är med allmänt åtal. Först 1982 blev det allmänt åtal för våld mot kvinnor i hemmet vilket haft mycket stor betydelse för att att få kvinnor att våga berätta och att kunna väcka åtal även när de inte orkar/klara fullfölja. 

Allmänt åtal är viktigt för att kunna tillvarata utsatta gruppers rättigheter, en viktig del i ett rättssamhälle och en tydlig markering för alla människors lika värde


Krönikan är en del av Dagens Juridiks nya satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.


Dela sidan:
Skriv ut:

Taggar:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se