Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Varför särbehandlar du Tomas Eneroth, Magdalena Andersson?”

Krönikor
Publicerad: 2021-12-02 11:38

KRÖNIKA – av Dana Pourkomeylian, jurist på Verahill familjejuridik, ledarskribent samt ambassadör för organisationen GAPF – glöm aldrig Pela och Fadime

Samma dag som Sveriges första kvinnliga statsminister Magdalena Andersson förkunnade sin regeringsförklaring inledde Särskilda åklagarkammaren förundersökning om sexuellt ofredande mot – den av henne omvalda – infrastrukturministern Tomas Eneroth.

Natten den 6 november ska Eneroth enligt polisanmälan lagt handen på en kvinnlig partikollegas bak, i samband med att han kramade kvinnan. Det ska ha skett på ett hotellrum under avslutningsfesten på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. En intern utredning inleddes dagen därefter, där Eneroth och kvinnan fick ge sina respektive versioner.

Eneroth har i media samt för partiet uppgett att han lagt handen på kvinnans rygg, och inte haft för avsikt att orsaka henne obehag. Ministerns avsiktsförklaring verkar ha räckt, då förste ombudsman i Eneroths egna hemdistrikt Växjö har uppgett att saken nu är utredd och avslutad. Att partiet inte ser skäl att gå vidare med ärendet.

Förtroendet bland medlemmarna för ministern verkar dock kraftigt skadat, och under de senaste veckorna har Smålandsposten rapporterat om det lokala missnöjet. Många från ministerns hemdistrikt befann sig i rummet när händelsen ägde rum, och distriktsordföranden för S Kronoberg sa den 18/11 till tidningen att “Det här är något som har hänt, det är inget snack. Jag är besviken och förbannad på Tomas”. I ett brev publicerat i Smålandsposten under samma vecka skrev elva lokala S-kvinnor att de att de saknar förtroende för ministern, och beskriver en bubblande frustration bland partiets kvinnor:

“Det är kvinnor generellt inom partiet som har varit förbannade i flera veckor och som undrar vad som pågår. Det har varit så tyst utåt i partitoppen men även i arbetarekommunen här nere. Man särbehandlar Tomas Eneroth”, säger en av kvinnorna bakom brevet till SVT. “Kan han få en ministerpost efter de här anklagelserna, då kan du förstå hur toppstyrt partiet är. Kommer det fram vem som skrivit brevet blir det repressalier”. Samtidigt skriver målsäganden i ett inlägg på Facebook att “Inbilla er inte att kvinnor anmäler sexuella trakasserier för skojs skull”.

De lokala medlemmarnas uppfattning kan dock inte påstås delas av partiledningen. På frågor om den inledda förundersökningen samt hennes personliga förtroende för Eneroth uppgav statsminister Magdalena Andersson den 30 november att “Han är tydlig med att det var oavsiktligt, och jag ser ingen anledning till att inte tro på det”.

Att Magdalena Andersson tar tydlig ställning för sin ministers trovärdighet och mot målsägande är hennes sak och får stå för henne. Att hon däremot genom sitt uttalande kan anses ha föregripit Särskilda åklagarkammarens förundersökning angår dock oss alla. Ur den aspekten är uttalandet högst olämpligt, men kastar även ljus på vilken skillnad som i Sverige 2021 verkar göras på minister och minister.

Aida Hadzialic (S) avgick 2016 från posten som Sveriges gymnasieminister efter att ha fastnat i en poliskontroll på den svenska sidan av Öresundsbron med 0,2 promille alkohol i blodet. Cecilia Stegö Chilió (M) avgick från posten som kulturminister efter att det kom fram att hon inte betalat sin TV-avgift. Under de senaste dagarna har Sveriges nytillträdda miljöminister Annika Strandhäll (S) fullkomligt manglats i media efter att TV4 tagit fram två aktiva betalningsförelägganden från Kronofogden.

Varför särbehandlas Tomas Eneroth när det inletts en förundersökning om sexuellt ofredande? Varför jagas han inte sönder och samman av media, i synnerhet med bakgrund i alla dessa vittnesmål om förtroendebrist som haglat i lokala medier sedan mitten av november? Och med vilken grund och vilken rätt har Sveriges statsminister uttalat sitt stöd för hans berättelse under pågående förundersökning?

Vad som faktiskt hände kvällen den 6 november på det där hotellrummet är upp till Åklagarmyndigheten att utreda. Att det sitter en kvinna på statsministerposten blir dock en klen tröst för svensk jämställdhet när hennes manliga minister som är föremål för förundersökning om sexuelbrott stilla kan undgå såväl intern som medial granskning.

Det är business, as usual.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons