Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Vardagen måste fortsätta trots att kriget är så nära”

Krönikor
Publicerad: 2022-03-17 11:43
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

Jag vaknar av tankar på krig och människor i flykt. Jag försöker föreställa mig hur det är att behöva sitta i skyddsrum, att fly, att höra flyglarm, att se allting rasa samman.

Även innan Ukraina har jag tänkt mycket på hur livet kan fortsätta som vanligt fastän det är krig nära. Otaliga filmer har skildrat detta. Hur vardagen med alla dess glädje och bekymmer fortsätter, kanske inte som vanligt, men fortsätter.

Men jag har insett att det är just så att det måste fortsätta. För det är det de som nu flyr kämpar för och drömmer om, att få leva i fred med alla vardagsbekymmer. Att få vakna upp och planera dagen, göra frukost till sig själv och sin familj, höra barnen småbråka, gå ut med hunden, skynda till förskola skola och arbete. Vardagen måste fortsätta trots att kriget är så nära, för det är just att vardagen fortsätter som innebär att vi vet att kriget kommer ska ta slut.

Barn har ett extra stort behov av en fungerande vardag och att de ska behöva uppleva krig och tvingas bära detta resten av sina liv är en mardröm. Jag får ofta se hur barn påverkas av våld, att bevittna våld, av föräldrars konflikt. Konsekvenserna av kriget i Ukraina är enorma och kommer fortsätta vara enorma, särskilt för barnen.

Så all hjälp vi kan ge är viktig, inte minst att ta hand om de som flyr till Sverige. De behöver hjälp på många sätt, inte minst i att bli inkluderade och involverade. Inte bara nu utan en lång tid framöver och vi kan alla hjälpa till. Genom att inkludera dem i vardagen i väntan på krigets slut.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: