”Vad visar du med ditt liv att du värderar?”

KRÖNIKA – av Emma Fagervall, Compliance officer och initiativtagare till #medvilkenrätt, vinnare av Justitiapriset
Vilka är egentligen framtidens jurister? Norstedts Juridiks branschrapport ”Framtidens jurist” ger ett tydligt svar. Framtidens jurist vill ha normala arbetsveckor, tror på vikten av ny teknik, vill ha mer fokus på hållbarhet och väljer balans framför befordran. Framtidens jurist vill helt enkelt att hela livet ska få spela roll, parallellt med det viktiga arbetet som jurist.
En kvinna som intervjuats i rapporten säger:
”Juristyrket utmanas av att det fortfarande till stor del drivs av en äldre generation, vars arbete har präglats av långa arbetsdagar, och där en förälder därför har varit hemma/arbetat deltid. Det finns en tendens till att yngre anställda inte är intresserade av att ha så långa arbetsdagar och att de förväntar sig att det ska vara möjligt att kombinera familjeliv med arbetet som jurist. Jag upplever att många företag försöker uppfylla detta genom att erbjuda flexibilitet, men det blir en illusion när man fortfarande förväntas arbeta 45+ timmar i veckan”.
Hela 75 procent av de tillfrågade unga juristerna i rapporten vill få en bättre balans mellan arbete och privatliv. 39 procent av de tillfrågade svarar att de önskar att cheferna ska se dem som en person och inte som en arbetsresurs. I åldern 23-29 år är det ett svar som hela 53 procent av de tillfrågade ger. Nära hälften av de tillfrågade har tankar på att byta arbetsplats.
Bakom dessa procentsatser läser jag in något mer mellan raderna.
Jag ser att framtidens jurist är framåtdrivande och van att arbeta i en konstant föränderlig värld med tekniken som följeslagare för en långt mer effektiv arbetsvardag.
Jag ser att framtidens jurist inte beredd att offra dygnets alla timmar, inte är beredd att ångra att man inte var en närvarande partner, förälder eller vän. Inte beredd att leva som om arbetet betyder allt – och även är värt att offra allt för.
Jag ser att framtidens jurist vill att det ska få betyda något att vilja leva och därtill ha energi till det – även när arbetsdagen är slut. Att intressen, familj, fritid och allt som får hjärtat att brinna, ska tillåtas ta plats i livets alla dagar.
Rapporten visar att ni är många därute som vill ändra er situation. Som idag inte sitter på arbetsplatser där er fulla potential tas tillvara på, er hela person och som hade önskat att arbetsgivaren skulle se er som människor och inte bara som arbetsresurser. Ni är många som vill få en bättre arbetssituation, ett mer hållbart liv.
En av de saker som människor vid sin dödsbädd ångrar mest är att de levde det liv som förväntades av dem, i stället för det liv de själva ville leva. En annan är att man arbetade för mycket. Var vi lägger vår tid, vår kompetens och vårt engagemang, spelar roll. Att få må bra, spelar roll. Att få blomma privat och att ha tid och energi över till det, spelar roll.
Dagens Nyheter hade nyligen ett reportage som handlade om hur vi ska tänka vid livsavgörande skeenden i livet, såsom ett beslut om att byta jobb kan tyckas vara. I reportaget tillfrågas en filosof, två psykologer och en präst.
Samtliga landade i: ”Lyssna till ditt inre. Lyssna till dina värderingar och dina känslor.”
I reportaget säger filosofen Sebastian Rehnman att det är viktigt att få fatt i våra värderingar: ”Vad är det jag visar med mitt liv att jag värderar? Det summerar mig. Det ger ett uttryck för den jag är och den jag vill vara”.
Med utgångspunkt i nuet är vi per definition alla framtidens jurister, varje kommande sekund. Jag är övertygad om att hela livet ska få spela roll – och det med ork och energi – parallellt med det oerhört viktiga arbetet som jurist. Det kräver mod att lyssna inåt och kanske är det just det framtidens jurist gör.
Vad visar du med ditt liv att du värderar?