Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Min kunskap har gett mig möjlighet att förändra statistiken”

Krönikor
Publicerad: 2019-10-03 11:35

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Litigate Advokataktiebolag.

Jag kommer aldrig att glömma kvinnan i secondhandbutiken. Hur hon grävde efter mynten i sin börs, för att se om de räckte till barnkläderna hon ville köpa. Jag arbetade som volontär i butiken och mötte många människor, men minnet av just den här kvinnan har etsat sig fast. Minnet av att stå öga mot öga med svensk fattigdom.

Själv var jag nyexaminerad jurist med jobb på advokatbyrå mitt i Göteborg city. Då som nu älskade jag affärsjuridik. Drivet, pulsen, ambitionerna. Ändå var det något som skavde. I en värld av tillgångar och svarta kostymer kändes verkligheten för snäv. För vems verklighet befann jag mig i? Det var åtminstone inte kvinnan i secondhandbutikens värld.

Det var någon gång då som jag började drömma om att förena affärsjuridik med samhällsnytta. Jag var övertygad om att affärsjuridik inte behövde vara så likriktad som jag upplevde den. Jag ville göra något konkret och jag ville göra det i min egen stad. Nu, flera år senare, vet jag att det är möjligt och att alla insatser räknas.

Stadsdelen Gårdsten i östra Göteborg räknades under mitten av 1990-talet som ett av Sveriges mest nedgångna bostadsområden. Tack vare Gårdstensbostäders unika och envisa arbete lyckades bostadsbolaget ersätta arbetslöshet, brottslighet och dåliga skolresultat med framtidshopp. Sedan i våras klassas inte längre stadsdelen som ett särskilt utsatt område av polisen. Genom Front Advokaters samarbete med Gårdstensbostäder har vi fått vara delaktiga i stadsdelens fantastiska resa.

I samma del av stan ligger det populära Bergsjöbadet, där Svenska Livräddningssällskapet bedriver simskola och sprider kunskap, så att inget barn ska behöva drunkna en solig sommarlovskväll. Jag hoppas att jag genom mitt arbete i Svenska Livräddningssällskapet kan vara med och bidra till att drunkningsstatistiken förändras.

Den idéburna organisationen Reningsborg i Angered arbetar lokalt med utbildning, arbete och socialt stöd. Målet är att ge så många människor som möjligt en meningsfull tillvaro. Det sker bland annat genom arbetsträning, samtalsgrupper och trygghetsvärdar i skolor. Organisationen samarbetar med privatpersoner, företag och den offentliga sektorn. Front Advokater sitter med i Reningsborgs styrelse och hjälper till med juridiska frågor. Förhoppningsvis kan vårt arbete få någons liv att kännas lite ljusare.

Östra Göteborg är på många sätt ett utsatt område. Det är en liten del av världen, men det är vardag och verklighet för människorna som bor där. En verklighet som jag vill vara en del av. Mitt yrke och min kunskap som advokat har gett mig möjlighet att förändra statistiken, oavsett om den handlar om brottslighet, simkunnighet eller ensamhet. Det gör mig ödmjuk och stolt, men det är också en stark drivkraft. Både när staplarna i statistiken är olycksbådande svarta och vid den glädje jag känner när en enda stapel förändras åt rätt håll.

Krönikan är en del av Dagens Juridiks nya satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: