Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Man ger inte antidemokrater en tum – Kristersson har gett Erdogan hela handen”

Krönikor
Publicerad: 2023-02-02 11:40

KRÖNIKA – av Dana Pourkomeylian, tingsnotarie och ledarskribent.

Så kom tillslut den väntade rubriken: Erdogan säger nej till Sverige i Nato så länge koranbränning tillåts.

Uttalandet gjordes i samband med ett möte med regeringspartiets parlamentsgrupp där presidenten sa att ”Så länge som ni tillåter att min heliga bok, Koranen, bränns kommer vi inte att säga ja”. Cirkeln är därmed sluten, positionerna låsta och Kristersson kan gratulera sig själv till att ha blivit utmanövrerad av en total clown.

Allt sedan den där Erdogan-dockan hängdes upp i fötterna utanför Stockholms stadshus den 12 januari har regeringen Kristersson valt att böja sitt huvud för Erdogans utbrott. Utrikesminister Tobias Billström var snabb med att kalla dockan för en ”skenavrättning”. Statsministern hakade på och kallade aktionen för ”avskyvärd”, ett ”sabotage mot Sveriges Nato-ansökan” och har därefter manat envar till ”besinning”.

Utöver att en minister i allmänhet och statsminister i synnerhet inte bör kommentera enskildas – fullt lagenliga – opinionsyttringar då det är djupt olämpligt att uppmana allmänheten att avstå sina grundlagsstadgade rättigheter är det riktigt, riktigt, dumt att böja sig en tum efter en totalitär antidemokrat. Mycket vill bara ha mer. Räckte statsministerns fördömanden och kondoleanser tror ni? Givetvis inte. Erdogan, som för övrigt befinner sig mitt i en valrörelse, fullkomligt rider på makt-och medievågen Kristerson slagit in i presentpapper åt honom.

Erdogans syfte med sina utspel är att vinna valet i Turkiet samt freda sig själv och islam från kritik och satir. Som regeringen spelat sina kort hittills verkar det som att han kommer att lyckas att ta hem allt på ett bräde. Det är otroligt dåligt skött med tanke på att hela Erdogans hand består av att han låtsats som att Sverige står ensamt och att få bränna Koranen skulle vara något unikt för Sverige. Så är det givetvis inte. Även i världens (tillika Nato:s) främsta supermakt USA är det lagligt att bränna Koranen. Demokrati och yttrandefrihet utgör också normen för de 28 medlemsländer som redan godkänt Sveriges ansökan, länder som redan innan dockan hängdes upp var bra trötta på Erdogans motvilja att godkänna Sverige. Faktum är att den före detta nationella säkerhetsrådgivaren till Donald Trump tillika tidigare FN-ambassadör för USA John Bolton uppgav i SVT Agenda (29/1) att det finns skäl att utesluta Turkiet ur Nato – och John Bolton är långt ifrån ensam i sin uppfattning bland politiska makthavare.

Dessa faktum är Erdogan medveten om och därmed även det faktum att det skulle vara högst svårt att långsiktigt förvägra Sverige tillträde i Nato utan diplomatiska och ekonomiska konsekvenser för Turkiets del. Så varför begriper inte Kristersson detta? Varför inte utnyttja dessa faktum till Sveriges fördel, hålla huvudet kallt, för all del säga att man inte står bakom aktionerna men i övrigt tydligt markera att demokrati och yttrandefriheten inte är förhandlingsbar. Därigenom hade man också sträckt ut en hand mot övriga Nato-medlemmar att enat ställa sig bakom Sverige, istället för att bjuda upp samtliga till samma dans som Sverige nu dansar där man ojar och beklagar sig över Erdogans kränkthet. Exponera Erdogans kassa hand och försvaga hans maktposition, istället för att befästa den som man nu gjort.

Kristersson har satt sig i en rävsax såväl inrikespolitiskt som utrikespolitiskt. Följ Erdogans krav och därmed ro hem Nato men förlora sitt viktigaste stödparti och troligtvis majoriteten av svenskarnas förtroende, eller förneka Erdogan och lämna Nato på is. Vi har redan sett vad det förstnämnda leder till och det är inget alternativ.

I möte med antidemokrater ger man inte en tum. Igår var det utlämning av påstådda kurdiska terrorister, idag är det förbud mot satir, skändande av Koranen och krav på grundlagsändring. Det blir bara ett sluttande plan och det har varit obehagligt att se regeringen åka rutschkana nerför den. Det enda kvar att göra nu för Kristersson är att stå sina kast, sitta lugnt ner i båten och invänta något från antingen Erdogan eller sina utrikes allierade som ändrar spelplanen. Sveriges grundlag och rättsstat är inte förhandlingsbar.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: