Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Vikten av att bedöma varje fall för sig”

Krönikor
Publicerad: 2021-03-25 13:06
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

De senaste dagarna har vi med anledning av ett uppmärksammat fall kunnat läsa och höra mycket om kvinnor som berättar om sexuella övergrepp. Metoo var ett stort steg framåt men nu i samband med att en mycket känd jurist som varit frihetsberövad fick komma till tals känns det som att vi tog flera steg tillbaka

Åklagaren har gjort bedömningen att bevisningen inte räcker i detta fall och jag har inga synpunkter på detta. Men när en kvinna som anmält en man för våldtäkt tillåts hängas ut som lögnerska i direktsändning då mår jag riktigt dåligt.

Det är viktigt med höga beviskrav och det är svårt att bevisa att brott har begåtts i sexualmål då det sällan finns några ögonvittnen. Men lika lite som att vi ska peka ut en icke dömd person som förövare lika lite ska vi peka ut en som anmält brott som en som ljuger. Sanningen vet vi inget om, bara om vad som kan bevisas.

Det är tyvärr vanligt att vi ser att brottsoffer utsätts för brott flera gånger. Det beror på många olika faktorer. När det gäller sexualbrott beror det ofta på att den som utsatts för sexualbrott en gång mår dåligt en lång tid efter och får en låg självkänsla. Detta är något förövaren utnyttjar. Att man anmält brott flera gånger innebär inte att man ljuger, tvärtom kan det innebära att man faktiskt har varit utsatt för brott flera gånger. Det är viktigt att varje brott utreds för sig.

Jag har fastnat i serien Exit som bygger på verkliga berättelser och förfasas över kvinnosynen där. Tyvärr verkar den kvinnosynen vara mycket mer utbredd än man skulle kunna tro. Jag ser också ofta i vårdnadsmål att kvinnor som berättar om våld och sexuella övergrepp inte blir trodda utan – utan grund- bedöms som psykiskt sjuka.

Vi har en länge väg kvar till jämställdhet än jag trodde och de senaste dagarnas händelse är ett tydligt exempel på det. Så kampen fortsätter för ett jämställt samhälle

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: