Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Vad hände med barnperspektivet?”

Krönikor
Publicerad: 2021-10-21 11:36
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

Jag är på väg från Långholmen där jag deltagit i BRIS styrelsemöte. Huvudet är fullt av tankar på barns rättigheter och hur dessa ska tillgodoses. Jag hör plötsligt polissirener och flera polisbilar som kommer mot mig i mycket hög hastighet. Inte bara jag utan flera som jag möter känner oro. ”Vad är det som händer”. Det är nog något på skolan där borta säger en äldre dam som undrar om hon ska våga ta sig över bron till sin bostad på Långholmen. Skola, kan det vara ett nytt terrordåd?

Hur hamnade vi här? Här där tankarna om skoldåd inte är långt borta. Här där en 15-årig kille för inte alls länge sen högg ner en lärare på just en skola. En 15-åring som förberett en terrorattack på sitt rum genom att bland annat skriva på sina väggar. Väggar som hans föräldrar inte sett då de inte varit på hans rum på väldigt länge.

Hur hamnade vi här?

Gängkriminella rekryterar barn och unga att begå allvarliga brott och i vad som måste ses som ren desperation tas straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år bort. Vad blir nästa steg, att sänka åldern för när man är straffmyndig?!

Den 1 januari 2020 blev Barnkonventionen lag. Det var viktig och stort.

Den 1 juli 2021 stärktes barns ställning ytterligare genom att det infördes ett barnfridsbrott. Barn som bevittnat brott i en nära relation ses inte längre som vittnen utan som brottsoffer.

Men när samhällsklimaten hårdnar, som nu, drabbas barn och unga. Att ta bort straffrabatt och andra åtgärder mot barn och unga är inte lösningen för att stoppa det som händer nu. Vi vet egentligen det, det är därför Barnkonventionen blivit lag. Men precis som SD lyckats driva hela politiken kraftigt åt höger driver rädslan för skjutningar och gängkriminaliteten lagstiftarna att stifta lagar som drabbar barn.

Närvarande vuxna, tidiga insatser för barn och familjer i behov av stöd, tillräckligt med resurser i skola och på BUP är en del av lösningen för att förhindra skoldåd och att barn och unga rekryteras att begå brott.

Vi hamnade här för att samhället handlar i panik och i paniken har Barnkonventionen helt glömts bort.

”Varje stat ska ta ansvar för och nyttja sina resurser till fullo för att uppfylla barns rättigheter”.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: