Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”S befäster Turkiets transnationella förföljelse av kurder”

Krönikor
Publicerad: 2022-06-30 11:47

KRÖNIKA – av Dana Pourkomeylian, tingsnotarie och ledarskribent.

År 2021 pekade organisationen Freedom House ut Turkiet som en av de främsta utövarna av transnationellt förtryck, det vill säga regimer som aktivt försöker tysta dissidenter som flytt landet. Metoderna är många, men inte sällan handlar det om förföljelse, övervakning, hot, desinformation och till och med våld.

Efter det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 har det transnationella förtrycket ökat, och den turkiska regimen lägger stora pengar på att hitta, infiltrera och fängsla kritiker. Erdoğans regim hade bara mellan 2016–2018 gripit 160 000 misstänkta och sparkat lika många statstjänstemän. 50 000 människor har åtalats, däribland journalister, oppositionella, advokater, åklagare och domare. Inte minst har regimen gripit hundratals pro-kurdiska oppositionella politiker för påstådda – du gissade rätt – terrorkopplingar.

Att Sverige då i utbyte mot Turkiets gunst i NATO-processen nu skrivit på ett avtal om åtta punkter som bland annat uttrycker att Sverige och Finland ska ”Teckna ett utlämningsavtal med Turkiet och snabbt ta itu med Turkiets utlämningskrav” och ”Inleda ett samarbete med alla led i Turkiets regering, polis och säkerhetstjänst mot terrorism” är med denna bakgrund ett avtal som rakt upp och ner syftar till att ytterligare stärka Turkiets transnationella förtryck av politiska dissidenter.

Att det är just den funktionen avtalet symboliserar gjorde Turkiet glasklart när regimen bara några timmar efter avtalet signerats presenterade en lista på 33 kurdiska ”terrorister” man krävde utlämnade. Den finske presidenten försökte släta över det turkiska utspelet med att säga att avtalet var mer ”generellt formulerat”. En belåten Magdalena Andersson kommenterade listan med att ”Vi utlämnar inga svenska medborgare. Utöver det följer vi svensk lag och internationella konventioner. Om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig.”.

Hörde ni det, Sveriges kurder? Ni kan andas ut! Så länge ni inte ägnar er åt terrorism – eller rättare sagt så länge Erdoğan inte anser att ni ägnar er åt terrorism – kan ni andas ut.

Avtalet är ett hot mot Sveriges kurder frihet och väl, oavsett om de, för tillfället, befinner sig i den turkiska regimens kikarsikte eller inte. Dagen en kurd i Sverige anses som en terrorist, ett hot eller ens obekväm kritiker av den turkiska regimen riskerar han eller hon att bli föremål för en begäran om utlämning. Med det följer en prövning av Högsta domstolen som ska besluta om begärd utlämningen är förenlig med Europakonventionen. Och ja, med den svenska rättsstatens höga beviskrav kommer ett papperstunt turkiskt bevisunderlag förhoppningsvis kastas rakt i HD:s skräpkorg. Skillnaden från förr är dock att så länge Sveriges NATO-medlemskap inte är definitivt kommer Turkiet att hålla utlämningarnas verkställighet över regeringen och den svenska rättsstatens huvud.

Svenska kurder har all anledning att ifrågasätta vad Socialdemokraterna och Magdalena Andersson kommer vara villiga att göra dagen Turkiet inte är nöjd med avtalets efterlevnad – och om detta avtal vid den tidpunkten bara kommer vara det första av många svek.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons

Annons
Annons