Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Om härskartekniker inom juristbranschen”

Krönikor
Publicerad: 2020-11-05 13:19

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Litigate Advokataktiebolag.

Som 20-åring började jag juridikstudierna på Handelshögskolan i Göteborg full av glädje, entusiasm och självförtroende. Jag var en stark och ambitiös tjej som hade gått igenom grundskolan och gymnasiet med höga betyg. Det var naturligt för mig att ta plats, argumentera för det jag trodde på och tala inför människor. Kanske var jag också lite naiv. Jag hade inte stött på så mycket mentalt motstånd och människorna jag hade runtomkring mig lyfte fram mina goda egenskaper och stöttade mig. Mycket var givetvis väldigt bra med juridikstudierna. Samtidigt fick jag personligen erfarenhet av hur härskartekniker kan rubba en individs självförtroende men också riskera att på längre sikt påverka den grundläggande självkänslan. I mitt fall var det några manliga kursare som på olika sätt lyckades förminska mig. Antagligen var inte deras agerande avsiktligt utan snarare ett resultat av det i vårt samhälle djupt rotade patriarkatet. Likväl påverkade det min studietid negativt på olika sätt och vid den här tiden var det svårt för mig att sätta en etikett på det beteende som jag blev utsatt för.

I slutet av 90-talet fick jag mitt första arbete som trainee på en av de prestigefulla advokatbyråerna i Göteborg. En av mina manliga kursare, som förövrigt sökte samma tjänst, uttryckte stor förvåning över att jag erbjöds tjänsten. Jag tänker med värme tillbaka på tiden hos min första arbetsgivare, men det blev samtidigt där tydligt hur delägare använder sig av härskartekniker gentemot unga jurister. Ett av mina första uppdrag för en av delägarna började med att han kom in i mitt rum och ställde sig framför skrivbordet som jag satt vid. Han gjorde klart för mig att den enda anledningen att han bad mig om hjälp var att två mer seniora manliga jurister inte fanns tillgängliga.

Om man lär sig identifiera härskarteknikerna ser man att de används frekvent inom juristskrået – medvetet och omedvetet. Det kan vara en domare som väljer att fokusera på den offentlige försvararen eller åklagaren även när du som målsägandebiträde har ordet. Eller ett motpartsombud som i rätten knäpper med en penna, plockar med papper eller till och med avbryter när det är du som har ordet. Det kan också vara en kollega som under tiden du pratar inför en grupp frekvent väljer att resa på sig. Många kvinnliga medarbetare på advokatbyråerna har fått kommentarer om sitt utseende både av kollegor och av klienter. Här kan också nämnas de förminskande beskrivningar som fortfarande används i vissa delar av vår bransch. Exempelvis att målsägandebiträdets roll fortfarande kan beskrivas med att sitta på tösabänken. Och så finns det klassiska knep som används vid förhandlingar som att placera motparten så att ljuset kommer i ögonen eller att låta motparten sitta på en lägre stol.

Härskartekniker är sociala beteenden som en person använder för att förstärka sin plats i hierarkin samtidigt som hen underminera andra. Teknikerna är på olika sätt kopplade till social status. Begreppet härskartekniker togs fram för att visa hur män behåller sitt grepp om kvinnor och därigenom upprätthåller könsmaktsordningen. Men teknikerna kan användas av alla för att förminska till exempel personer av ”felaktig” samhällsklass, ålder eller kulturell bakgrund. Det är den norska socialpsykologen Berit Ås som ligger bakom de fem härskarteknikerna; osynliggörande, förlöjligande, undanhållande av information, dubbelbestraffning samt påförande av skuld och skam. Hon har i ett senare skede lagt till ytterligare två härskartekniker på sin lista; objektifiering samt våld eller hot om våld.

Det kan vara svårt att uppmärksamma härskartekniker speciellt under tiden de utövas. Ofta känner du först i efterhand att något i situationen inte stod rätt till. Yrkes- och livserfarenhet kan göra det lättare att både identifiera när härskarteknikerna används och hitta sätt att bemöta teknikerna. Men det är verkligen ingen självklarhet. Medvetenhet är A och O. Försök vara uppmärksam på när någon använder en härskarteknik. Prata med andra om vad du upplever och försök att gemensamt ta fram en strategi för hur härskarteknikerna ska bemötas. Här kan det vara bra att ta hjälpa av en person med mer erfarenhet som du känner förtroende för. Även om det kan vara väldigt svårt är det bra om du är ärlig mot personen som utsätter dig för härskartekniker. Personen ifråga är ofta inte medveten om att hen använder dessa tekniker och ett samtal kan bli en tankeväckare som förändrar beteendet.

Om du är ledare eller den starkare personen i ett sammanhang – var uppmärksam så att du inte själv använder någon härskarteknik. Det är verkligen inget smickrande beteende men lätt hänt och det kan ske helt utan att du vet om det. Var alltid noga med att ge alla runtomkring dig utrymme att uttrycka sin åsikt och var lyhörd. Det är en bra början.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: