Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Mannen: familjeförsörjare först och pappa i andrahand?”

Krönikor
Publicerad: 2020-09-17 11:39

KRÖNIKA – av Emma Fagervall, bolagsjurist och initiativtagare till #medvilkenrätt, aktiv för miljö- och hållbarhetsfrågor via mångfaldigt prisbelönta Supermiljöbloggen.

Såhär mot slutet av min föräldraledighet kan jag konstatera att tiden hemma med min son varit mer värdefull än jag någonsin kunnat ana innan jag blev förälder. Det har varit så underbart att få lära känna honom och alla hans humör, läten, vad som får honom att skratta, veta vad som gör honom rädd och hur han vill bli tröstad. En mycket speciell tid i livet som jag önskar alla föräldrar får uppleva, med allt vad det innebär. Idag är det dock en stor del män som missar denna underbara upplevelse.

Även om män idag tar ut mer och mer föräldraledighet så är statistiken inte i närheten av ett 50/50 uttag. Varför är det så? Vill inte män vara hemma med sina barn?

Det finns uppenbara och väldokumenterade negativa effekter ekonomiskt liksom ur jämställdhetsperspektiv, både i det offentliga och det privata, för den förälder som tar ut mest av föräldraledigheten. Att synen på föräldralediga måste förändras är givet men en aspekt där jag personligen som kvinna inte känt mig ifrågasatt är i min vilja att vara föräldraledig. Att jag som mamma ska vara hemma har jag upplevt förväntats av omgivningen – såklart på gott och ont som med alla förväntningar.

Skulle jag i min vilja att vara föräldraledig känt mig ifrågasatt vet jag att jag det finns en armé av andra kvinnor och män som skulle ta ställning, offentligt liksom till mig som mamma privat, inte bara för min rätt att få vara ledig utan även för den ack så viktiga attityden kring ledigheten generellt.

Jag vet helt enkelt att det finns ett massivt stöd att luta mig mot, om det skulle behövas.

Men vilket stöd finns egentligen för männen som vill vara hemma med sina barn? Jag vägrar nämligen att tro att statistiken ser ut som den gör på grund av att pappor inte vill vara hemma med sina barn. Normen om mannen som familjeförsörjare och inte som den primära föräldern är fortfarande stark. Hur fritt blir ett val att ta ut eller inte ta ut föräldraledighet på en arbetsplats där en tydligt får förstå att ”här skulle sådan ledighet inte uppskattas”. Var är ni pappor, företagsledare, VD:s, advokater och delägare som går i bräschen för pappornas rätt att gå på ledighet utan att utsättas för gliringar, kommentarer eller negativ påverkan på karriären?

Under metoo-hösten och #medvilkenrätt gjorde vi upp med oönskat beteende riktat mot kvinnor. Är det inte dags att vi dammar ur den förlegade bilden på mannen som familjeförsörjare i första hand och som pappa i andrahand?

Nu är det snart dags att lämna över stafettpinnen hemma till min man och jag är så glad för att även han ska få uppleva denna tid med vår son, med allt vad det innebär. Själv är jag mer redo än någonsin att återgå i arbete – och det i ny tjänst på ny arbetsplats!

Krönikan är en del av Dagens Juridiks satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, juristen Dana Pourkomeylian, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: