Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Livet är för kort för dåliga arbetsplatser”

Krönikor
Publicerad: 2021-05-20 11:33

KRÖNIKA – av Emma Fagervall, Compliance officer och initiativtagare till #medvilkenrätt, vinnare av Justitiapriset.

Vi ställs hela tiden inför val i livet, stora som små. Ett av de viktigaste valen, enligt mig, är var vi väljer att lägga vår tid – både privat och professionellt. För många år sedan var det en man som vid ett jobbevent sa till mig:  
”Kom ihåg att jobba för en bra chef på en bra arbetsplats. Det finns inget som gör så stor skillnad för en persons utveckling som det”.  
Det fastnade hos mig men jag förstod inte då innebörden av hans råd. 

Jag får ibland frågan från studenter på väg ut i arbetslivet om hur de ska tänka när det kommer till val av arbetsplats. Som första jobb förstår jag att det kan vara svårt att välja och vraka, men så fort viss etablering skett så har mitt starkaste råd alltid varit att välja liksom välja bort med omsorg. Att om det är viktigt med en jämställd och trygg arbetsplats där kvinnor och män får verka på samma villkor så är det en sådan arbetsplats de ska sträva efter att hamna på och lägga sin kompetens hos. Att de ska våga välja bort toxiska, nedbrytande arbetsmiljöer liksom arbetsplatser där ledningen säger att ”frågorna är jätteviktiga” men med sitt beteende gång på gång visar att så inte är fallet. Att de ska våga lita på att en arbetsgivare som på riktigt värdesätter en god, trygg, säker och jämställd arbetsmiljö också visar det med handling – proaktiv liksom reaktiv.  

Vi vet idag att problem på arbetsplatsen med kränkningar och sexuella trakasserier, som inte adresseras och tas om hand och där arbetsplatsen fortsätter vara gynnsam för trakasserier kan leda till sänkt prestationsförmåga och psykisk ohälsa för medarbetarna. Det är med andra ord en rent ut sagt sjukt dubbelbestraffning som kan uppstå för den som blir utsatt. 

Om du har möjlighet: välj, välj bort. Livet är för kort, vår tid alldeles för värdefull och vår kompetens alldeles för viktig för att slösas bort på arbetsgivare som inte värdesätter grundläggande mänskliga fri- och rättigheter – för det är ju krasst det som det handlar om i grunden. Vi borde alla ha den självklara rätten att få leva, vara, arbeta – i trygghet och på samma villkor, oavsett vilken könstillhörighet vi har.  

Jag gissar nu när jag säger följande: det finns flera goda chefer på mer välmående, ur jämställdhets- och arbetsmiljöperspektiv, arbetsplatser. Jag gissar för jag har ingen statistik på detta men ur välmående arbetsplatser skapas och uppmuntrats välmående medarbetare och ledare så chansen är stor att det är just på välfungerade – i alla dess aspekter – arbetsplatser du hittar de bästa ledarna.  

Jag sparade mannens råd om en bra chef och arbetsplats inom mig men inte på djupet för helt ärligt så tyckte jag att det var någorlunda överdrivet – jag presterar ju bra oavsett arbetsmiljö eller vem som bestämmer över mitt arbete tänkte jag. Sen korsade Karin och Eva min väg något år senare. Idag är just det den här mannen sa till mig för så många år en grundläggande sanning hos mig. Det finns ingenting som är så viktigt för en persons professionella utveckling som att ha en bra chef och att få verka i en god arbetsmiljö. Med det vill jag uppmuntra dig som funderar på karriärväg och arbetsplats: våga välja och våga välja bort. Livet är för kort för dåliga arbetsplatser.  

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: