Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Känn tillförsikt inför vad hösten har att erbjuda”

Krönikor
Publicerad: 2021-07-02 10:39

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Hope Advokater.

Då kom den där känslan smygande igen, på samma sätt som alla år vid den här tiden. Känslan av att inte få något ur världen, ha svårt att koncentrera sig och inte känna glädje för jobbet. Stubinen är kort och den minsta lilla kontrovers kan sluta med stor irritation. Samtidigt lockar helt plötsligt ohälsosam mat och det infinner sig ett motstånd att gå till gymmet. Och inte nog med det – man åker från jobbet utan sin väska och får leta efter bilen på parkeringen när man handlat mat. Efter en tuff vår med utmaningar av olika slag och hårt arbete börjar de akuta arbetsuppgifterna ebba ut. Då infinner sig dessutom ”konsultsjukan” uppe på allt annat. Kommer man överhuvudtaget ha några uppdrag under hösten och hur ska man nå upp till sin timbudget. Vad är det som gör att vi har svårt att hålla samma tempo och samma höga energinivå hela vägen över mållinjen? Och varför kan vi inte vila i tilltron att klienterna och uppdragen finns kvar även efter sommaren?

Alla människor är olika men jurister och advokater är ofta högpresterande personer som tycker om att arbeta under press och gillar ett högt tempo. Arbetssituationen är inte sällan ansträngd och det innebär att leveranser ofta sker ”med kniven mot strupen”. Det är då inte konstigt att det kan vara svårt att ha samma effektivitet och tempo när nedtrappningen inför semestern ska ske. Men det hindrar inte att en känsla av onyttighet infinner sig.

Det bästa är att försöka mota bort detta och acceptera ett lägre tempo. Justera dina mål för tiden innan semestern och sätt ned kraven på dig själv. Du behöver inte registrera lika många timmar i tidredovisningssystemet och nästan alltid kan flera av de saker som du satt upp på din att-göra-lista innan semestern skjutas på till efter ledigheterna. Lägg i stället tid på att göra en grov plan för de uppgifter du har framför dig under hösten. Då behöver du inte vara stressad över allt som du inte hann med eller inte förmådde genomföra innan sommaren. Du får också lättare att släppa taget om uppgifterna under semestern. Tag också vara på sommardagarna även om du arbetar. När tempot på jobbet blir lägre har du möjlighet till både sovmorgon, långa luncher och att njuta av våra fina svenska sommarkvällar. Genom att lyssna till och acceptera vad din kropp säger har du dessutom förberett dig på semestern. Om det inte sker en avtrappning innan ledigheten går början av semestern åt till att varva ner.

Vi advokater brottas ständigt med en oro över om det ska komma in nya uppdrag. Denna känsla är oftast större när man till exempel kliver ur en stor rättegång eller avslutar en omfattande transaktion. Delägaren känner ett övergripande ansvar för ekonomin på advokatbyrån medan advokater och biträdande jurister kan vara oroliga för att en uppställd timbudget inte kommer att nås. Redan under min allra första tid på advokatbyrå fick jag goda råd i den här frågan. Har du lite att göra några dagar? Utnyttja den tiden, gå hem och var ledig. När det väl blir mycket att göra igen – och det kan man räkna med att det kommer att bli i perioder – finns det inget utrymme för ledighet. Det ligger i konslutrollens natur att arbetsbelastningen skiftar från tid till annan och genom mina tjugo år på advokatbyrå har jag lärt mig att det alltid löser sig med nya uppdrag. Trots detta får jag flera gånger per år påminna mig om detta när ”konslutsjukan” smyger sig på, speciellt inför ledigheterna. Dessutom är det ju på det sättet att det är svårt att dra in nya uppdrag under sommaren när alla är lediga. Så även om försäljnings- och marknadsaktiviteter krävs så kan dessa vänta till efter semestern.

Kan man verkligen resonera på det här sättet om man är anställd på en advokatbyrå? Jag tror att de flesta delägare på både större och mindre advokatbyråer håller med mig och också känner igen sig i min beskrivning. Det kommer en höst och det är bättre att den anställa advokaten och juristen har energi och kraft att arbeta effektivt då än att tvingas registrera ”de sista timmarna” innan semestern.

Och så kommer då den efterlängtade semestern när man ska återhämta sig. Fundera på allvar vad du ska göra under din ledighet. Ofta försöker vi trycka in så mycket som möjligt under våra semesterveckor. Risken är då att vi inte får den återhämtning som vi behöver. Det finns faktiskt inga eller väldigt få ”måsten”. Bestäm vilka aktiviteter som är viktigast för dig och planera in dagar av ingenting mellan aktiviteterna. Sänk tempot! Gör allt lite lugnare; gå lite långsammare, sitt länge vid matbordet och bara njut. Bestäm dig också för hur du ska göra med din jobbmail och telefon under ledigheten. Visst är det bra att helt stänga av, men du måste välja något som blir bra för dig. Oavsett vad du bestämmer dig för – sätt upp gränser för när och hur du ska jobba under din semester.

Vår avsaknad av entusiasm, våra koncentrationsproblem, våra plötsliga ohälsosamma vanor och vår glömska är alltså tydliga tecken på att det är hög tid att ta semester! Acceptera lägre effektivitet den sista tiden innan ledigheten, justera din att-göra-lista så att den blir rimlig och gör en grov plan för hösten. Låt allt gå lite långsammare under semestern och glöm inte att det finns få ”måsten”. Känn tillförsikt inför vad hösten har att erbjuda. Det brukar faktiskt lösa sig både med nya uppdrag och med timbudgeten.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: