Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Identifiera dig som en vinnare – för att bli en vinnare”

Krönikor
Publicerad: 2021-02-09 10:07

KRÖNIKA – av Jenny Jernberg Ralphsson, retoriker, diplomerad professionell coach på Speakingflow

Visste du att dina föreställningar om dig själv och världen påverkar vilken information du tar in som i sin tur påverkar vilka val du gör?
Det leder i slutändan till vilka resultat du får.
Om du går runt med föreställningen att ”jag är ingen som lyckas” eller ”jag är ingen person som kan ta plats”. Så kommer du att tolka information och situationer som stödjer den tanken. Det kommer resultera i att du börjar göra val och agera utifrån den föreställningen. Det i sin tur kommer leda till vilka resultat du får.

För ett tag sedan så coachade jag en person, där klienten insåg efter några samtal att personen hade föreställningen om sig själv att – ”jag är inte en person som får saker gjorda.” När väl den tanken var uppe på bordet kunde vi börja arbeta med den och kom fram till att vi hittade ganska lite saker som tydde på att det faktiskt stämde. Då började klienten agera på ett nytt sätt och började identifiera sig som en person som visst får saker gjorda. Det ledde till att personen tog sig vidare i sin karriär och verkligen började genomföra det som krävdes för att ta sig vidare.

Jag möter även många klienter i mitt yrke som retoriker som går runt med föreställningen att man inte är en person som kan ta plats eller tala inför andra.
Ofta handlar det om att personen aldrig fått verktygen för att kunna prestera så som hon eller han vill, eller att man någon gång fått den föreställningen, att man är en sådan person. Sedan har man börjar agera utifrån den tanken.
Därför är det viktigt att få syn på vad man går runt med för föreställningar om sig själv och världen.

Ställa sig frågan om det verkligen är sant och vad som blir möjligt om det man går runt och tror på faktiskt inte stämmer. Sluta låta en tanke, som du kanske fick någon gång i livet begränsa dig.
En ny föreställning leder ofta till nya beteenden och nya attityder som i sin tur påverkar hur du ser på saker och vad du tar dig an för uppgifter. Dessa föreställningar vi går runt med påverkar vilka resultat vi får. Det är inte en slump att många elitidrottare arbetar med att visualisera hur det ser ut och känns när man tar guld.

Man måste identifiera sig som en vinnare för att kunna bli en vinnare.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: