Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Ge barnen mera kärlek”

Krönikor
Publicerad: 2021-12-16 11:49
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

När han vaknade kände han doften av pepparkakor. Han hörde julmusik och stök från köket. Glada röster som pratade och skrattade. Jul tänkte han och log. Det är julafton idag. Han kröp upp från den varma sängen och i julstrumpan på sängens gavel låg dagens första julklapp. I köket väntade hans föräldrar och syskon vid matbordet som var fyllt med en massa god mat. Hans föräldrar kramade om honom och önskade honom god jul. Utanför låg snön vit och gnistrade. Alla var lediga och de skulle tillbringa många fina dagar tillsammans med familj och vänner. En perfekt början på en helt underbar jul

När han vaknade frös han, täcket var tunt och rummet kallt. Han hade haft en underbar dröm om julen. Så som han önskade att julen skulle vara. Men när han vaknade var drömmen långt borta och långt ifrån verkligheten.

Han hörde ljud från köket, höga röster från hans föräldrar. Pappa skrek på mamma och saker kastades. Han kröp rädd ihop under täcket och höll som så många gånger förr för sina öron. Han bankade i väggen i hopp om att det skulle få dem att sluta. Han syster smög in i hans rum, kröp under täcket. Tillsammans låg de där och väntade på att det skulle sluta. När mamma skrek slog de in numret.

”112. Vad har hänt”

Julen närmar sig och många ser fram emot en tid att vara ledig och umgås med sina nära och kära. Men alltför många fasar över dessa dagar. Många sitter ensamma utan familj och vänner. Och många barn måste uppleva skrik och våld under julen.

Enligt de globala mål som antagits av FN:s medlemsstater ska alla barn få växa upp utan våld och utnyttjande. Detta mål ska vara uppfyllt 2030

2020 anmäldes 24 700 misshandelsbrott mot barn. Den 1 juli 2021 blev det straffbart att låta barn bevittna våld. Det gör att det säkert kommer anmälningar gällande brott mot barn 2021.

Mörkertalet är stort då få barn själva anmäler och då dessa brott ofta sker utan att det finns några vittnen. Det är alltså en mycket lång väg kvar innan Sverige kan uppfylla det globala målet.

Att barn utsätts för våld och bevittnar våld innebär ett stor lidande för barn men får också andra allvarliga konsekvenser både på kort och lån sikt. Många barn får PTSD. Det kan leda till ångest, depression och traumasymptom. Det finns risk att barn som utsatts för våld eller bevittnat våld blir aggressiva och får ett antisocialt beteende. Det finns en risk att barn som utsatts själva blir förövare. Vad man kan säga om förövare är att väldigt få av dem har haft en lycklig barndom.

”Ge barnen kärlek, mera kärlek, ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”.

Med dessa kloka ord av Astrid Lindgren vill jag önska er alla en riktigt God Jul. Låt oss tillsammans göra så att 2022 tar oss flera steg mot målet 2030

Att alla barn ska få växa upp utan våld och utnyttjande.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons