Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”En vanlig vecka i oktober”

Krönikor
Publicerad: 2022-10-13 11:52
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

Han sitter häktad med restriktioner. Vakterna på häktet ger honom ett brev från beslaget. Han har tio dagar på sig att hämta sina telefoner som tidigare varit i beslag. Beslagsenheten är öppen tisdagar och torsdagar.

Den tilltalade ser påverkad ut och är aggressiv. Han avbryter förhören och lägger sig i. Skriker könsord och är hotfull mot målsäganden. I förhör uppger han att han träffade målsäganden 2025.

Två barn på en skola hämtas upp av sin advokat, en särskild företrädare. De åker taxi på bilkuddar till polishuset där de efter att ha ritat och fikat hörs av polisen. Efter förhör åker de tillbaka till skolan. Ungefär samtidigt som de kommer tillbaka får den särskilda företrädaren ett beslut från åklagaren. Förundersökningen är nedlagd.

Förhandling i hovrätten. Domen i tingsrätt meddelades i mars 2021 för ett brott som ska ha begåtts i december 2019. Först i oktober 2022 har hovrätten förhandling där överklagandet prövas.

Väntan är lång men inte så lång som för målsäganden förundersökning inleddes i maj 2014 och åtal väcktes först i mars 2019. Hon väntar nu på besked om HD ger prövningstillstånd i målet där hon stämt staten.

Oroligt väntar barn hemma medan deras föräldrar är i domstolen för att få en dom om vem som ska ha vårdnaden och hur umgänget ska se ut. Barnen får ofta möjlighet att komma till tals men få klarar av att säga hur de mår och vad de vill.

Ibland kommer parterna överens och ibland håller överenskommelsen.

Ibland är domen förenlig med barnets bästa men ofta undrar man på vilket sätt barnets bästa beaktats. Som när mamma och barn lever skyddade och pappan ändå ska ha umgänge med hämtning på skolan.

Hon kommer in i salen med vakter från anstalten. Jag var osäker på om hon skulle dyka upp. Senast vi sågs var hon anhållen och långt ner i sitt missbruk. Sen släpptes hon, utan bostad och utan telefon. Snart ska hon ut igen, utan bostad och utan telefon.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: