Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Detta är till er som jag mött i mitt arbete”

Krönikor
Publicerad: 2021-03-08 11:47
Foto: Drago Prvulovic/TT

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

Detta är till er.

Du som ”föll” från en balkong och hade änglavakt när du landade på en växt och överlevde

Du som blev knivhuggen i magen när du var gravid och både du och ditt barn klarade er mirakulöst utan allvarliga skador

Du som också knivhöggs medan ditt barn var inlåst i ett rum intill

Dig som jag aldrig mötte och som dog på en gård efter att ha blivit huggen i magen medan dina barn såg på

Ni som varit tvungna att fly ert hem med era barn för att slippa våld och som lever skyddade än, för vissa fast flera år har gått

Du som blev såld under många år och fast mannen dömdes fick du inget skadestånd

Du som redan som 14 åring blev såld till många män men där få dömdes

Detta är bara några få av alla jag mött under åren. Kunskapen om våld mot kvinnor har ökat väldigt mycket sedan jag 2000 började som åklagare. Idag har de flesta som arbetar med detta mycket stor kunskap men det saknas fortfarande strukturer som gör att det finns tillräckligt med resurser för dessa brott. Och det måste göras riskbedömningar av mannens farlighet direkt i samband med anmälan inte först inför huvudförhandling. Detta för att förhindra allvarligt och dödligt våld

Och i skuggan av alla kvinnor som utsätts för våld finns ofta barn. Barn som bevittnar hur pappa eller annan närstående slår mamma. Barn som fortfarande inte ses som brottsoffer. Men nu ska det äntligen bli en ändring på det. Regeringen har nu föreslagit att det ska införas ett särskilt barnfridsbrott som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna brott i en nära relation.

Detta borde också innebära att domstolar får en annan syn på barns umgänge med en pappa som utsatt mamman för våld. I dag innebär den typen av våld oftast att rätten inte ser det som någon risk för barnet då våldet ju var riktat mot mamman. Barnets rätt till umgänge anses starkare. Detta resonemang kommer inte hålla längre när även lagstiftaren förstått att barn som bevittnat våld är brottsoffer. För även om barnets rätt till umgänge med den förälder man inte bor med är stark så måste rätten att får växa upp utan att utsättas för våld vara starkare.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: