Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

KRÖNIKA: ”Det kommer bli bra!”

Krönikor
Publicerad: 2020-05-07 10:59

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Hope Advokater.

Vi är mitt i en kris. Runt omkring oss sker saker vi för ett halvår sedan aldrig kunde förställa oss. Om jag blickar tillbaka på årsskiftet 2019/2020 hade jag inte kunnat tro att vi skulle stå där vi gör just nu, eller vart vi kommer stå framöver.

Vi är i startgroparna av en ekonomisk kris. Människor blir av med sina jobb. Det varslas och permitteras personal. Många företag går eller kommer gå i konkurs. De som än så länge står säkra på arbetsmarknaden är oroliga för vad som komma skall.

Många, mig själv inkluderad, är oroliga över hur krisen kommer påverka våra nära och kära. Vi är oroliga över de äldre, de i riskgrupp, de som är eller kommer bli smittade och de som kommer födas mitt under pandemin. Många känner en hopplöshet över pandemins osäkerhet och det faktum att vi vet så lite om den än för att förstå den helt. Dessutom sprids desinformation som en löpeld och bidrar till ännu mer osäkerhet och splittringar. Många kan i tider som denna känna en stor oro – för sin egen situation, för människor i sin närhet och samhället i stort.

Mitt i min egen corona-bubbla, kom för några veckor sen en ljusglimt i vardagen. Det var en låt som gick som en projektil rakt igenom min bubbla. Det var Laleh som satt ord på något jag i min bubbla glömt bort.

Om jag går vilse, Få mig att hitta tillbaks Visa mig havet igen Det som fanns före och är större än jag […]

Mitt i rådande pandemi kan det vara lätt att glömma att vi igenom historien varit med om kriser. Människor har i urminnes tider stått ut med såväl pandemier, krig, ekonomiska kriser och andra typer av prövningar. Det kan därför i tider som denna vara viktigt att hitta tillbaka. Att blicka bakåt för att kunna ta sig framåt.

[…] Det började inte med mig, nej livet är för vackert vad var det ni sa? Det slutar inte här med mig, det bästa det har inte hänt än, vad var det ni sa? Nej, det slutar inte här med dig, se ringarna på vattnet vad var det vi sa? […]

Jag vill inte förringa känslan av oro som många känner, jag känner den också. Men vi får inte glömma av att om generationer före oss tagit sig igenom liknande kriser tidigare, kommer vi med stor sannolikhet även göra detsamma. Det som kommer särskilja oss från dem är hur vi agerar framöver.

Vi måste därför ta situationen på allvar och tillsammans agera för att ta oss ut starkare på andra sidan av denna pandemi. Om vi hjälps åt, ända in i kaklet och inte vacklar så kommer det bli bra. En pandemi och ett samhälle i kris löser sig inte av sig självt, vi måste därför agera som en enhet genom detta, tillsammans.

Men vi får inte glömma av att vårda det som är viktigt här i livet och som ger oss hopp i tider av oro. Ta till de knep som tar dig bort från din corona-bubbla. Om det är ett telefonsamtal med någon du tycker om, en promenad i solen eller något så enkelt som en bra låt. Det gäller för oss alla att hitta små knep för att ta oss igenom detta. För det kommer bli bättre, eller som Laleh säger:

[…]Vad var det vi sa! Det kommer bli bra, det kommer bli bra!

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: