Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Klimatfrågan är vår tids ödesfråga”

Krönikor
Publicerad: 2019-09-26 11:00

KRÖNIKA – av Anna Skarhed, jurist, tidigare justitieråd i Högsta domstolen och justitiekansler 2009–2018.

Vi översköljs alla vakna timmar av röster, bilder och skrivna ord i en strid ström som ofta når orkanstyrka. Alla vill nå fram med sitt budskap och budskapen är många. Det är lätt att bli både förvirrad och utmattad. Många av oss, däribland jag själv, måste ibland stänga av och hämta andan i tystnaden utan medier eller till och med utan andra människor. Men det finns budskap och fakta vi alla måste lyssna på.

När jag i måndags eftermiddag körde min bensindrivna bil på motorvägen från Malmö till Göteborg, tillsammans med ett oändligt antal dieseldrivna lastbilar från hela Europa, sände P1 Greta Thunbergs anförande direkt från FN:s extrainsatta klimatmöte i New York. Jag stannade inte bilen men det knöt sig i magen och jag fick ta fram en näsduk och snyta mig.

Det var ett starkt och känslosamt tal. Men som flera kommentatorer påpekade är budskapet inte känslostyrt. Greta Thunberg är saklig, klar och logisk. Vi måste lyssna på vetenskapen och vidta alla de åtgärder som är möjliga. Och vi måste göra det nu!

Efter Greta Thunbergs anförande talade ledare från ett 60-tal länder och avgav enligt medierapporteringen ”både ambitiösa klimatlöften och inspirerande idéer”. FN:s generalsekreterare Gueterres uppmanade i sitt anförande världens ledare till konkreta handlingar för klimatet. Samtidigt ger medierapporteringen en dyster bild. Allt från en amerikansk president som inte tror på klimathotet och vill bryta mera kol eller en argentinsk president som beskyller miljörörelsen för att Amazonas brinner, till länder som uppger sig vilja förändring men som inte lyckas åstadkomma några mätbara resultat.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Det har de flesta normalt begåvade, tänkande människor ärligt talat vetat ganska länge. Och ändå har vi inte ens i vårt synnerligen rika, konfliktfria och välordnade land haft den politiska viljan och lyckats nå politisk enighet så att vi kunnat vända utsläppstrenden. Idag vet vi att om världens länder inte nu omedelbart kan ta sig samman och genomföra konkreta åtgärder så kommer den pågående globala uppvärmningen att få effekter som för oöverskådlig tid omöjliggör livet i delar av världen och totalt förändrar också livsvillkoren här där vi idag bor.

Det är lätt att bli handlingsförlamad och känna hopplöshet. Kanske är det redan för sent? Och vad kan jag som enskild människa göra?

Ni har alla framtida generationers ögon på er!” Greta Thunbergs ord i FN riktade sig till världens ledare. De har ett mycket stort ansvar. Men hennes ord gäller också mig, och dig. Ingen enskild människa och inget enskilt land kan ensamt vända utvecklingen. Men om jag vill kunna se dagens och morgondagens unga i ansiktet måste jag våga se verkligheten i ögonen idag. Det innebär att jag måste försöka bidra i det lilla; genom att resa kollektivt, sopsortera och handla miljömedvetet. Jag borde även engagera mig politiskt eller i någon av de organisationer som på olika sätt arbetar för att påverka de politiker som har makten att fatta konkreta beslut. Som jurist kan jag ha en möjlighet att i olika sammanhang betona vikten av mänskliga rättigheter, demokrati, yttrande- och tryckfrihet och ”rule of law” som en nödvändig grundbult för att kunna åstadkomma den förändring som krävs.

Det är en klyscha, men en hoppfull sådan att det sista som överger människan är hoppet. Vi kan inte vända utvecklingen genom att hoppas men låt oss hoppas att vi orkar ta oss samman och genomföra de konkreta åtgärder som behövs för att kommande generationer ska kunna få leva och fortsätta utveckla alla de positiva krafter som också är människors verk. Och det är hoppfullt att en ung klok människa kunnat väcka så många och bli den gnista som fått människor i hela världen att gå ut på gatorna och säga ifrån. Vi måste lyssna på dem! För som Greta Thunberg också förklarade i sitt tal i FN; ”Förändring är på väg, oavsett om ni vill eller inte”.

Krönikan är en del av Dagens Juridiks nya satsning, tillsammans med Legally Lady,där advokat Ulrika Rogland, tidigare justitiekansler Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.