Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Högtider leder till bråk och skilsmässor – tänk på barnen”

Krönikor
Publicerad: 2019-12-19 10:42
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld

Julen närmar sig. Julen innebär glädje för många men stor ensamhet för många andra. Vid alla högtider när familjer samlas blir det inte bara glädje utan också bråk och skilsmässor. Skilsmässor som även drabbar barnen, särskilt när de leder till vårdnadstvister

Snön faller inte här i Skåne utan det är mest regn och mörker. Jag tycker om att krypa ner under en filt och se på en bra film i väntan på ljusare tider. Häromdagen såg jag filmen ”Marriage Story”. Filmen skildrar ett par och deras barn och vad som händer när de bestämmer sig för att skiljas. Det hela går lugnt till men så bestämmer sig den ena av dem sig för att anlita en advokat. Då brakar helvetet löst. Det blir smutskastning på hög nivå och mitt i detta finns den lilla sonen.

Det är en amerikansk film och kanske tänker ni att så här går det inte till i Sverige. Men gör det inte det? Alltför ofta möter jag ombud i vårdnadstvister som försvårar tvisten genom ogrundade påståenden och onödiga elakheter. Istället för att hjälpa huvudmannen att nyansera det hela dras stort som smått in. Kanske är det lagens fel, ensam vårdnad kräver att samarbetet inte fungerar och växelvis boende att man kan visa att samarbetet inte är tillräckligt bra. (När det förekommit våld eller övergrepp är situationen en annan- jag syftar här till de fall där man anger bristande samarbete som grund)

Men jag tycker inte man kan skylla på lagen, utan detta är ombudens ansvar. Ombuden har ett ansvar att, med barnets bästa som ledstjärna, se till att tvisten inte förvärras. Det är viktigt att komma ihåg att det som skrivs ner kommer finnas kvar för en lång tid i och kan bli något som barnen kommer att läsa när de blir vuxna. Vidare kan smutskastning i inlagor försvåra eller omöjliggöra överenskommelser mellan föräldrarna och riskera att tvisten fortsätter och fortsätter, för föräldrarna och inte minst för barnen.

Med önskan om en god jul och med önskan om ansvarsfulla vårdnadstvister 2020

Krönikan är en del av Dagens Juridiks nya satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.


Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.