Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Glöm inte att förverkliga de mål du egentligen redan lever”

Krönikor
Publicerad: 2019-12-12 11:00

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Hope Advokater.

Vi närmar oss ytterligare ett årsskifte och den här gången går vi dessutom in i ett nytt decennium. Det är för många tid för reflektion och eftertanke. Hur har året och de senaste tio åren varit? Har jag nått mina mål? Har jag lyckats i jobbet och tagit de planerade stegen i karriären? Har jag ett privatliv som stimulerar mig och där jag kan återhämta mig? Är livet i harmoni?

Advokatbranschen är inte känd för att prioritera strategiarbete. Advokater gör det de är bra på – leverera rådgivning till sina kunder. Men det är viktigt även för advokatbyråer att veta vad man vill uppnå på lite längre sikt och hur man tänker sig att vägen dit ska se ut. Om inte ledningen på advokatbyrån är tydlig med detta är det svårt för medarbetarna att förstå sin del i helheten och veta vilka personliga mål som bidrar till de övergripande målsättningarna. Det behövs inte någon avancerad mångsidig affärsplan, istället passar det säkert bättre för många advokatbyråer med en enklare modell som är lättillgänglig för alla.

Många jurister är målstyrda och vill sätta individuella mål med en koppling till advokatbyråns mer övergripande mål. Det är ett bra sätt att jobba på både för att komma framåt och utvecklas personligen och för att advokatbyrån ska närma sig sin vision. Det finns väldigt många råd om hur mål ska vara formulerade och hur förutsättningarna runt omkring individen ska se ut för att man ska lyckas nå sina mål.

Som ung jurist på en advokatbyrå är det inte så svårt att sätta upp konkreta mål. Det mest konkreta för de flesta är att bli advokat. Andra saker är att nå den timbudget som finns och eventuella ekonomiska mål eller att få en bättre balans mellan arbete och privatliv. En del har ett tydligt sikte inställt på att bli delägare på en advokatbyrå och har bestämt sig för att sträva mot det målet redan från början. Någon annan vill ha en ledande befattning eller personalansvar. Men när åren går kan det bli svårare att vara en visionär och staka ut vägen framåt. En del tycker detta är jobbigt medan andra känner en trygghet i framtiden även om planerna och målen inte är konkretiserade.

Tomas Sjödin skriver något klokt i en av sina krönikor i Göteborgs Posten som är viktigt för alla att ha med sig när man tänker på framtiden. Om man måste välja saker som verkligen är viktiga landar nästan alla i att ägna mer tid åt familj och vänner, ta det lite lugnare, sortera bort mindre viktiga saker för att prioritera det viktiga i livet och de nära relationerna.

Det innebär att de flesta drömmar och mål är möjliga att förverkliga utan fördröjning, redan idag.

Oavsett om du är ny i advokatbranschen eller har lång erfarenhet – glöm inte att förverkliga de mål som du egentligen redan lever. Eller som Tomas Sjödin uttrycker det: Satsa på att börja ha det du drömmer om i stället för att drömma om det du redan har!

Krönikan är en del av Dagens Juridiks satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: