Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Dystra tankar med en gnista av hopp – det var inte bättre förr”

Krönikor
Publicerad: 2020-11-26 11:44
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld.

Det är dystra tider. Coronan har tagit ett grepp om oss alla och här i Skåne ligger det gråa som en tjock filt över oss. Julen närmar sig och medan jag sitter hemma och arbetar sätter jag på en film i bakgrunden, en julfilm. Jag är den rastlösa sorten som behöver bakgrundsljud för att kunna koncentrera mig. Och en julfilm känns lagom lättsamt och positivt. Dessutom tycker jag väldigt mycket om julfilmer. Filmen handlar dock om så mycket mer än jul. Simon som flyttat hemifrån som 15 åring kommer, efter många år, hem till jul. Hans pappa har nyligen gått bort och Simon kom inte hem till begravningen. Simon är en känd sångare och ska nu delta i den lilla bykörens julkonsert. Men filmen är inte alls lättsam utan har ett djup som jag inte kunde ana och handlar om det jag jobbar med, om det jag jobbar mot. Pappan har varit våldsam mot hela familjen. Simon sökte sig till kören där han fann en fadersgestalt, körledaren. Men fadersgestalten var ingen förebild utan en förövare som förgrep sig sexuellt på Simon och som fortsatt förgripa sig på många pojkar efter honom. Simon berättade som pojke för sin mamma men blev inte trodd. Körledaren förnekade ju. Men nu många år senare för Simon äntligen upprättelse.

Det är ju bara en film men tyvärr är det här något som händer hela tiden. Unga utsätts för sexuella övergrepp och vågar inte berätta eller blir inte trodda när de berättar.

Alldeles nyligen kunde man läsa om en studie vid Karolinska institutet som visade att flickor som utsatts för sexuella övergrepp löper mycket stor risk att drabbas av psykisk ohälsa med depression och ångest, något som riskerar leda till såväl alkoholmissbruk som risk för självmord. Ohälsan är tydlig även efter vårdinsatser

Studien visade att under första året efter det att flickorna berättat om sexuella övergrepp i vården löpte de 26 gånger högre risk att söka vård på grund av självmordsförsök och 19 gånger högre risk att söka vård för psykos än jämnåriga som inte hade upplevt liknande trauma. Användning av läkemedel och missbruk var också vanligare bland de utsatta.

Nu gällde studien flickor men givetvis gäller detta även pojkar. Vad som är känt är att pojkar ofta har ännu svårare att berätta om övergrepp än flickor.

Men självmord bland unga kan väl ändå inte vara så vanligt. Jo tyvärr. Varje vecka tar tre ungdomar i åldern 0-24 år sitt liv och självmord är den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga.

2018 och 2019 hade jag den stora äran att vara med i Team Rynkeby som samlar in pengar till barncancerfonden och som varje sommar som en del i insamlingen cyklar till Paris. Team Rynkeby arrangerar också ett skollopp och från och med 2019 går alla pengar som samlas in i samband med loppet till Barnhjärnfonden. Jag var en av initiativtagarna till att de pengarna skulle gå just till Hjärnfonden och när samarbete med Team Rynkeby inleddes skapade de en Barnhjärnfond. Att bekämpa barncancer är oerhört angeläget. Och att förhindra självmord bland unga likaså. I dag botas de allra flesta barn som får cancer med de får leva med biverkningar av behandlingen vilket för många leder till psykisk ohälsa.

Ett viktigt arbete för att förhindra självmord bland unga är arbetet mot sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp kan ske både vid möten irl, det vill säga utanför internet, och online, på internet. Konsekvenserna av övergrepp är lika allvarliga var de än sker.

Ecpat har nyligen kommit ut med sin rapport ”Ingen vill ha oönskade nakenbilder”. Att vuxna skickar nakenbilder tyckte inget av de 6539 barnen (10-17 år) i undersökningen var okej. Skrämmande nog hade väldigt många erfarenhet av det. Barnen var tydliga med vuxnas ansvar och gav konkreta råd om vad de tycker vuxna ska göra och inte. Många unga tycker det är viktigt att ha en vuxen man kan lita på och prata med, t. ex. förälder, lärare, släkting kurator. De tar också upp föräldrars ansvar att våga lyssna när något hänt utan att lägga skuld på barnet.

Ecpat har också introducerat en mycket viktig tjänst och efterlängtad tjänst som gör det möjligt för unga att ta ner nakenbilder på minderåriga.

När man som jag har arbetat med sexuella övergrepp i många år kan det ibland kännas som att vi inte kommer någonstans och då känns det skönt att läsa om Ecpats nya tjänst, om Barnhjärnfondens arbete mot självmord och psykisk ohälsa hos unga. Men det är en lång väg kvar. Jag kommer då att tänka på något jag fick veta nyligen och som både chockade mig och fick mig att inse att vi trots allt har kommit en bra bit på rätt väg

1971 ändrades lagen på så sätt att det blev lagligt med barnporr (eller barnövergrepp på bild som det rätteligen ska kallas). Ja ni läser rätt. Det blev inte olagligt utan lagligt. Så i Expressen 1974 fanns annonser där man kunde man beställa inte bara vuxenporrfilmer utan även filmer med ”Children love 2-17 och Children sex, en flicka och en man”. Politikerna på den tiden försvarade sig med att det mest var utländska barn..

Så visst är världen på många sätt ur led och så mycket kvar att göra men det är i alla fall bättre än på sjuttiotalet. Så ge inte upp utan kämpa på. De unga behöver oss, särskilt nu. Våga lyssna utan att fördöma och våga prata om det svåra.

Och om vi inte hörs innan så önskar jag er redan nu en riktigt God Jul.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: