Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Du kan öva dig i konsten att vara lycklig”

Krönikor
Publicerad: 2019-06-13 10:48

KRÖNIKA – av Camilla Wikland, advokat, Hope Advokater.

För ett halvår sedan bestämde jag mig. Jag skulle inte längre låta mig dras med i andra människors negativa tankar. Det kändes helt enkelt fel, jag som i grund och botten är en positiv person. Jag berättade om mitt beslut för andra och gjorde ett aktivt val att ändra inställning.

Enligt Bertil Marklund, läkare och forskare vid Göteborgs universitet och författare till boken 10 tips – Må bättre och lev 10 år längre, lever optimister i snitt sju år längre än pessimister. Lyckliga människor är dessutom friskare och har ett bättre immunförsvar. Forskare runt om i världen tycks även vara överens om att vi kan öva oss till att bli hela 40 procent lyckligare.

Det låter fantastisk och enkelt. I verkligheten är det rätt svårt. Livet ställer oss inför många utmaningar som vi måste hantera. Det är lätt att falla in i gamla hjulspår, men jag har lärt mig att det också är lätt att dra upp nya. Själv bestämde jag mig för att ändra inställning när jag insåg att jag ibland gick runt och bar på andra människors motgångar. Något som givetvis inte alls hjälpte dessa människor eller mig själv. Jag förstod att det är skillnad på empati och fruktlös medkänsla. En positiv attityd kommer inte att göra dig immun mot svårigheter, men den kommer göra det lättare att hantera dem. Förhoppningsvis blir du en bättre medmänniska på köpet.

Som advokat, kvinna och förkämpe för jämställdhet är det lätt att nedslås av rapporter som visar att advokatbranschen fortfarande är långt ifrån jämställd. Det krävs konkreta åtgärder och en i grunden förändrad struktur om vi vill skapa en miljö som gynnar både kvinnor och män och därmed branschen i sig. Det krävs vakna arbetsplatser som inte är rädda för förändring – och det krävs optimister. Utan övertygelsen om att det är möjligt att förändra hjälper varken fina visioner eller ambitiösa handlingsplaner.

Leenden smittar, precis som kraften från en engagerad arbetskamrat. Det kan låta löjligt enkelt, men Bertil Marklund och hans forskarkollegor är något viktigt på spåren. Det börjar med dig själv och du kan förändra så mycket mer än du tror. Små justeringar av ditt eget tankemönster kan göra stor skillnad och leda till oanade möjligheter. Förutom bonusen att livet blir så mycket roligare. För precis som du kan öva upp din kondition eller din förmåga att klara av en svår arbetsuppgift kan du öva dig i konsten att vara lycklig. På så sätt är hjärnan oslagbar.

Forskning visar att lyckliga människor är mer framgångsrika, oavsett om det handlar om att göra karriär eller om att känna sig tillfreds med livet överlag. Så vad väntar vi på? Jag har förmånen att arbeta i en bransch och på en arbetsplats som är full av målinriktade, kloka och kreativa människor, så jag känner mig mer än hoppfull. Vi kan bestämma oss för vilken väg vill gå och därmed ta ansvar för att skapa arbetsplatser där jämställdhet och mångfald är en självklarhet. Där idéer och prestationer lyfts fram på lika villkor. Det är så vi skapar verklig förändring.

Krönikan är en del av Dagens Juridiks nya satsning, tillsammans med Legally Lady,där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Taggar:

Annons

Annons
Annons