Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Därför jublar jag inte över att regeringen vill skärpa straffen”

Krönikor
Publicerad: 2020-02-06 10:56
Foto: Drago Prvulovic

KRÖNIKA – av Ulrika Rogland, tidigare domare och åklagare som nu arbetar som advokat och målsägarbiträde med fokus på brott mot barn, relationsvåld, sexualbrott och hedersvåld

Regeringen har nyligen tillsatt en utredning för att se över straffskalan för sexualbrottslighet, syftet med utredningen är att det ska bli en väsentlig skärpning av straffen.

Man skulle kunna tro att jag som huvudsakligen arbetar med att företräda dem som utsatts för sexuella brott skull jubla när jag läser detta. Det skulle ju kunna tolkas som att regeringen på allvar prioriterar denna typ av brott.

Men jag jublar inte, istället tar jag en djup suck…

För ett tag sen kom BRÅ med rapporten Våldtäkt från anmälan till dom, rapport 2019:9. Av denna framgår att endast 5 procent av anmälda våldtäkter leder till åtal och av de väckta åtalen ogillas en tredjedel.

Det är alltså bara en mycket liten del av antalet anmälda våldtäkter som leder till åtal. Och ännu färre som leder till fällande dom. Det finns flera anledningar till detta, en av dem är att förundersökningarna tar för lång tid. När utredningsåtgärder inte görs direkt minskar möjligheterna att säkra bevisning och uppgifterna i förhör med målsäganden och vittnen blir sämre. Man minns inte lika bra om det hinner gå månader innan man blir förhörd. Det är väl känt, i alla fall för oss som arbetar med sexualbrott, att det finns framgångsfaktorer för få bättre förundersökningar och för att det ska väckas åtal i de fall där brott kan styrkas.

Några av dessa är:
– Målsägandebiträde ska utses direkt- före första förhöret när detta är möjligt
– Teknisk bevisning ska säkras direkt
– Förundersökning ska bedrivas med skyndsamhet- dvs det ska inte bli liggande på någon hylla i avvaktan på mer resurser

Men trots att detta är känt utses målsägandebiträde enligt BRÅs rapport endast i 6 av 10 fall och alltför ofta dröjer det innan bevisningen säkras och många utredningar blir liggande

Så därför jublar jag inte över att regeringen nu vill skärpa straffen. För det är inte det som behövs. Det som behövs för att vi ska upprätthålla rättssäkerheten- och få fällande domar i de fall där bevisningen är tillräckligt stark-är att förundersökningarna bedrivs med skyndsamhet .Och för det behövs inte bara mer resurser. Det behövs bättre strukturer inom polisen ,så att de som utreder denna typ av brott får göra det ostört. Och det behövs fler erfarna utredare då dessa brott är mycket svåra att utreda. Och målsägandena måste få målsägandebiträde i alla fall, inte endast i 6 av 10 fall.

Det är lätt att skrika efter hårdare straff och kan ge intryck av att regeringen verkligen gör något mot dessa allvarliga brott. Att göra något som verkligen skulle göra skillnad är svårare och kräver mer. Så snälla politiker sluta skärpa straffen när det är helt andra åtgärder som behövs. Använda era resurser till något som skulle göra skillnad på riktigt. Skillnad för dem som utsatts för sexuella brott. Då lovar jag att jubla.

Krönikan är en del av Dagens Juridiks satsning, tillsammans med Legally Lady, där advokat Ulrika Rogland, tidigare JK Anna Skarhed, advokat Camilla Wikland samt juristerna bakom #medvilkenrätt Emma Fagervall, Ida Kjos och Caroline Snellman turas om att skriva kolumner en gång i veckan.

Dela sidan:
Skriv ut:

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se