Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Vi har en ambitiös tillväxtplan”

Finans
Publicerad: 2019-10-09 08:10
Foto: KPMG

Revisionsjätten KPMG tar på allvar upp kampen mot advokatbranschen.
– Vi kan locka med en större och mer internationell organisation än de flesta advokatbyråer, säger affärsområdeschefen Mattias Bergman.

Revisionsjätten KPMG har under hösten startat en avdelning för affärsjuridisk rådgivning. Ansvarig är Mattias Bergman som närmast kommer från Deloitte och innan dess bland annat arbetat på advokatbyrå.
Initiativet är det senaste i raden då revisionsbyråer expanderat in på den traditionella advokatbyråmarknaden.

– KPMG är inne i en expansionsfas där vi är en viktig komponent. Det finns en växande efterfrågan på integrerade tjänster och då är det en förutsättning att legal services ingår i det paketet, säger Mattias Bergman.

– Marknaden för juridiska tjänster genomgår omfattande förändringar. Ny teknik gör att företag som inte traditionellt är affärsjuridiska rådgivare ändå erbjuder legal services. Det kan handla om it-leverantörer som byggt ett system som i praktiken ger viss juridisk rådgivning. Samtidigt slår sig nya juristbyråer in på marknaden.

”En spännande tid för jurister”

– Det här är en spännande tid för jurister. De finns en förväntan om att marknaden kommer att förändras. För att vara relevanta behöver alla anpassa sig till den nya tekniken.

– Jag tror att advokatbyråer i större utsträckning kommer att behöva bredda sin kompetens för att kunna erbjuda integrerade tjänster. I en mer komplex värld vill många företag att en och samma rådgivare ska arbeta med dem på flera områden. Som kund vill man inte behöva vända sig till alltför många olika rådgivare.

– Nu påverkas också marknaden för affärsjuridisk rådgivning, med dokumenthanteringsprogram, automateriseringsprocesser och ai-system för granskning av avtal. Mot den bakgrunden förväntar sig kunden att man kan leverera en mer effektiviserad tjänst. KPMG har en digital spets som redan används inom många andra tjänster och ambitionen är att utnyttja denna kompetens även på den juridiska marknaden.

Vilken är er största konkurrensfördel?

– Att vi har en så stor organisation med många olika spetskompetenser. Det är lätt att snabbt hitta rätt person till ett projekt. Då uppdragen sällan endast berör den svenska marknaden är naturligtvis vår globala närvaro en konkurrensfördel, säger Mattias Bergman.

Sverige är den 78:e marknad som KPMG lanserar Legal Services på .
Finns det något särskilt land som ni hämtar inspiration från?

– Finland är intressant. Där har Legal Services lyckats bra och gjort en ganska snabb tillväxtresa. Idag har de närmare ett 80-tal jurister där.

Vilken omsättning tänker ni er på några års sikt?

– Det är lite tidigt att i detalj uttala sig om det. Vi har en ambitiös tillväxtplan och det närmaste året fokuserar vi på rekrytering och på att få synergier med övriga affärsområden. Jag började själv för en månad sedan. Under oktober inleder vi våra första rekryteringar och kommer att vara en handfull vid årsskiftet

Har du fått många intresseanmälningar från advokatbranschen?

– Det har absolut varit ett stort intresse, vilket inte förvånar mig. Övriga i Big Four har sina Legal Services sedan tidigare. Med tiden har vi gemensamt blivit en relevant arbetsgivare på marknaden för juridiska tjänster. Dessutom kan vi locka med en större och mer internationell organisation än de flesta advokatbyråer.


Dela sidan:
Skriv ut: