Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Svea Bank tar strid om sanktionsavgift på 45 miljoner

Finans
Publicerad: 2022-07-14 11:12
FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Anders Wiklund /

Finansinspektionen ansåg att Svea Bank haft brister i sina kreditprövningar av konsumenter som fått stora blancolån – och tilldelade banken en anmärkning förenad med en sanktionsavgift på 45 miljoner kronor.
Nu överklagar banken Finansinspektionens beslut till förvaltningsrätten.

Det var i slutet av juni som Finansinspektionen beslutade att ge Svea Bank en anmärkning, förenad med en sanktionsavgift på 45 miljoner kronor, för att bolaget brustit i sin kreditprövning.

Enligt Finansinspektionen hade Svea Ekonomi, som numera har fusionerats in i Svea Bank, ”använt sig av bristfälliga uppgifter om konsumenternas skuldsituation och helt bortsett från centrala utgifter” när man beviljat krediter under den period som myndigheten granskat. Det rörde bland annat konsumenternas utgifter för boende samt befintliga krediter.

Överträdelserna bedömdes inte vara så allvarliga att banktillståndet var hotat, men Svea Bank tilldelades en anmärkning förenad med sanktionsavgiften på 45 miljoner kronor.

Går till domstol

Nu står det klart att Svea bank överklagar Finansinspektionens beslut till förvaltningsrätten. I ett pressmeddelande skriver banken att deras uppfattning skiljer sig från FI:s och att en domstol behöver klargöra hur konsumentkreditlagens regler i det aktuella avseendet ska tolkas.

Enligt Svea bank har man inhämtat ”en mycket stor mängd information som erfarenhetsmässigt och statistiskt visat sig ge låga kreditförluster och inte bidrar till överskuldsättning”.


Dela sidan:
Skriv ut: