Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Polisen och storbankerna intensifierar samarbetet mot penningtvätt

Finans
Publicerad: 2020-05-19 09:08
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bankerna får hjälp av Polisen att se vilka misstänkta transaktionsmönster de ska söka efter i arbetet mot penningtvätt, finansiering av terrorism och andra typer av ekonomisk brottslighet.

Flera storbanker meddelar under tisdagsmorgonen att Polismyndigheten och de fem största bankerna i Sverige – Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank nu intensifierar sitt samarbete i kampen mot penningtvätt, finansiering av terrorism och organiserad brottslighet.

Detta görs genom initiativet SAMLIT (Swedish Anti-Money Laundering Intelligence Initiative). Projektet är resultatet av ett initiativ som initierades av bankerna förra året.

Polismyndigheten representeras av Finanspolisen (Fipo) vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Får information om tillvägagångssätt

Polismyndigheten har under Penningtvättslagen rätt att begära information från banker redan i dag och det gäller också i framtiden. Men medan dagens informationsutbyte sker enbart mellan varje enskild bank och Finanspolisen, kommer de deltagande bankerna och Fipo nu träffas gemensamt och dela information om till exempel nya tillvägagångssätt, brottstyper eller andra mönster som gemensamt kunnat identifieras. 

För bankerna innebär samarbetet att de får fördjupade insikter om till exempel vilka misstänkta transaktionsmönster de ska söka efter i sitt kontinuerliga arbete mot penningtvätt, finansiering av terrorism och andra typer av ekonomisk brottslighet.

Gemensamma krafter

–  Nordea har investerat omkring 850 miljoner euro i riskhantering och regelefterlevnad under de senaste fem åren. Den ekonomiska brottsligheten är ett samhällsproblem, och vi uppmuntrar därför ett ökat informationsutbyte och ett närmare samarbete mellan banker, och mellan banker och myndigheter, för att bekämpa och förebygga penningtvätt och finansiering av terrorism. Detta samarbete med Polisen och andra banker är ett steg på den vägen, där vi med gemensamma krafter kan bli än mer effektiva i detta arbete, säger Martin Persson, chef för Large Corporates & Institutions och Branch Manager för Nordea i Sverige.

Som ett första steg startar Polisen och bankerna ett pilotprojekt i juni, där man kommer att testa nya former för informationsutbyte inom ramen för gällande lagstiftning samt titta på vilka möjliga regelverksändringar som kan tänkas behövas för att göra arbetet än mer effektivt framöver. 

Piloten avslutas i november och kommer därefter att utvärderas innan samarbetet officiellt sjösätts under 2021. Planen är att sedan involvera fler banker allteftersom arbetet fortskrider.

Viktigt steg i kampen mot ekonomisk brottslighet

– Det här är ett väldig viktig steg i kampen mot finansiell brottslighet. Den här typen av brottslighet byter likt en kameleont hela tiden skepnad och mönster, så för oss innebär det här samarbetet en ökad effektivitet och proaktivitet. Vi hoppas att erfarenheten från pilotprojektet leder till flera möjligheter att dela information gällande misstänkta aktiviteter,  säger Johanna Norberg vd Danske Bank Sverige.

– Den globala finansiella brottsligheten kostar samhället mångmiljardbelopp varje år och det är oftast komplexa upplägg som kan vara svåra att identifiera. Danske Bank har ett stort fokus på detta både genom tekniska lösningar men också att vi har tydliga processer på plats och ett omfattande KYC arbete för att förhindra finansiell kriminalitet, avslutar Johanna Norberg.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.