Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Förlorar hyresrätt efter Hitlerhälsning och sönderslagna bilar

Fastighetsrätt
Publicerad: 2020-05-19 14:47
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Hyresrätten förverkas för en man som slog sönder två bilar med en yxa och gjorde Hitlerhälsning mot en flyktingfamilj i samma hus.
Familjen blev så rädd att den flyttade därifrån och Migrationsverket sade upp lägenheten.

En 51-årig man hyrde en bostadslägenhet om ett rum och kök samt förråd i ett hus i Kalmartrakten. I samma hus bodde en familj i en lägenhet som hyrdes av Migrationsverket.

Den 2 maj 2019 ägde en händelse rum på gården utanför huset. Delar av händelsen filmades av grannfamiljen som befann sig på sin balkong. Av den åberopade filmsekvensen framgår att 51-åringen med yxa slog sönder två bilar som stod parkerade utanför hyreshuset. På filminspelning hörs mannen i grannfamiljen säga att han ska ringa till polisen. Därefter går 51-åringen fram till balkongen och gör en Hitlerhälsning och uttalar vid upprepade tillfällen orden ”Sieg Heil” i riktning mot familjen på balkongen. 

Särskild allvarlig störning

Hyresvärden har gjort gällande att 51-åringen genom sitt agerande har gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning. Enligt käranden sade Migrationsverket upp lägenheten och familjen flyttade eftersom familjen kände sig hotade, en bedömning som Migrationsverket delade. Händelsen ska enligt hyresvärden vara polisanmäld.

51-åringen hävdar att han tagit tabletter och druckit alkohol vi det aktuellt tillfället eftersom han mådde dåligt. Han har skött sig som hyresgäst genom åren. Skicket på fastigheten var, enligt mannen, bedrövligt. Det var smutsigt i tvättstugan, trapporna och källaren. Utanför huset fanns skrot, husvagnar och sandhögar. Det luktade konstigt. Han anser att det var hyresvärdens ansvar och hade sagt till flera gånger. 

Inget krav på dom för att hyresrätten ska kunna förverkas

Kalmar tingsrätt återger ett långt avsnitt från ett tidigare känt rättsfall där aktuell lagstiftning jämte förarbeten och praxis har behandlats av hovrätten.

Av förarbeten och praxis synes, enligt tingsrättens slutsats av fallet, framgå att en brottslig gärning som ligger till grund för ett förverkande på grund av särskilt allvarlig störning bör ligga på fängelsenivå. Emellertid kan även gärningar som endast föranlett ett bötesstraff vid försvårande omständigheter, exempelvis om gärningen är att se som en hämndåtgärd, anses utgöra en särskilt allvarlig störning.

Av rättsfallet framgår att rätten även om det föreligger en dom i brottmål ska rätten göra en självständig bedömning av händelsen och sätta den i sitt hyresrättsliga sammanhang. Det finns inget krav på att hyresgästen ska ha dömts till straffrättsligt ansvar för gärningen för att hyresrätten ska kunna förverkas.

Agerandet skett utan provokation

51-åringen är inte dömd för något brott. Tingsrätten ska göra en självständig bedömning av händelsen och sätta den i sitt hyresrättsliga sammanhang.

Mannen har med yxa i det närmaste totalförstört två bilar. Han har också gjort Hitlerhälsning och uttalat ”Sieg Heil” mot en grannfamilj. Hans agerande har såvitt framkommit skett utan någon som helst provokation från grannfamiljens sida. Skadegörelse har sedan en lagändring som trädde i kraft den 1 juli 2017 endast fängelse i straffskalan. 

Mannen förklarar sitt agerande

51-åringen har försökt förklara sitt agerande genom att berätta om en frustration mot hyresvärden, ett dåligt mående, en tung period i livet samt att han hade kombinerat alkohol och tabletter på ett olyckligt sätt.

Tingsrätten ska göra en prövning ur ett hyresrättsligt perspektiv. Det är frågan om en skyddslagstiftning för att skydda hyresgäster mot störningar i deras boende. En hyresgäst ska inte behöva utsättas för att dennes bil oprovocerat slås sönder med yxa och inte heller den kränkning som en Hitlerhälsning och utropet ”Sieg Heil” innebär.

Tingsrätten finner att mannens agerande utgör en särskilt allvarlig störning vilket innebär att hans hyresrätt är förverkad. 51-åringen ska därför förpliktas att genast på egen bekostnad flytta från lägenheten. (Blendow Lexnova)


Dela sidan:
Skriv ut:

Mikael Kindbom
red@dagensjuridik.se
Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.