Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

REPLIK – ”För tankarna till andra världskrigets mörkaste år”

Debatt
Publicerad: 2020-07-31 10:26
Foto: Janerik Henriksson/TT

REPLIK – Thorsten Cars, före detta hovrättslagman och allmänhetens pressombudsman.

Före detta kammaråklagaren Rolf Hillegren har i Dagens Juridik kritiserat ett av mig i Svenska Dagbladet publicerat inlägg rörande åtalet mot Aron Flam för brott mot upphovsrättslagen. Hillegren synes mena att jag hemfallit åt spekulationer om att fallet ”styrts av regeringen”. Därefter ”leker han med tanken” och spekulerar friskt om hur en regering som vill påverka utgången av ett mål agerar: en minister kontaktar Riksåklagaren som kontaktar en överåklagare som kontaktar en chefsåklagare som antingen övertar ”målet” eller överlämnar det till en kammaråklagare som beslutar om åtal varefter lagmannen eller någon chefsrådman i tingsrätten informeras om att regeringen vill se en fällande dom i målet och på motsvarande sätt i högre instanser om så skulle behövas.

Om en regering eller ett statsråd verkligen skulle vilja – i strid med regeringsformen – påverka handläggningen av ett enskilt ärende, så finns det förmodligen diskretare metoder än att gå ”tjänstevägen” via Riksåklagaren ner till första instans och sedan genom domstolsinstanserna upp till Högsta domstolen.

Vad jag funnit märkligt är att en enskild åklagare i ”första instans” företagit sig att besluta, inte bara om åtal för ett mindre allvarligt brott mot upphovsrättslagen, utan även och framför allt om beslagtagande av några tusen exemplar av ett litterärt, samhällskritiskt verk – utan att överordnade åklagare ingripit och övertagit handläggningen. Det för ofrivilligt tankarna till tidningsbeslagen under andra världskrigets mörkaste år.

Hillegren anser att den mest rimliga förklaringen är ”bristande kunskap, erfarenhet och/eller omdöme hos åklagaren i det enskilda fallet”. Låt gå för det, Hillegren känner bättre än jag sina kolleger. Men det förklarar inte passiviteten hos den högre åklagarhierarkin i ett mål där begränsning av yttrande- och tryckfriheten aktualiserats. Det stämmer inte med min bild av åklagarväsendet från min tjänstgöring som byråchef hos Riksåklagaren. Men det var förstås många år och många omorganisationer sedan.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: