Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

REPLIK: Advokatsamfundet: ”Vi daltar inte med gangsteradvokater”

Debatt
Publicerad: 2021-02-01 11:55
Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Foto: Eric Tagesson

REPLIK – av Mia Edwall Insulander, Advokat och Generalsekreterare Sveriges advokatsamfund

Om Dana Pourkomeylian med sin krönika menar att advokater som missbrukar sin titel ska ha adekvata påföljder så har hon rätt. Hon har emellertid fel när hon till grund för sitt påstående om att vi daltar med gangsteradvokater, använder exempel som ännu inte är prövade av Disciplinnämnden.

Jag vet inte vilken ”självskadande liten skara” Dana Pourkomeylian syftar på, som enligt henne felaktigt får vara kvar i samfundet, men det tål att påminnas om att ett ärende ligger i Högsta domstolen för prövning (vilket dels får praxisbildande effekt, dels visar att vi inte är själva om att granska disciplinärenden), och att flertalet av de andra ärenden som uppmärksammats i media ännu inte har prövats.

Jag kan försäkra Dana Pourkomeylian om att vi ser mycket allvarligt på grava överträdelser av advokatetiken, som t.ex. restriktionsbrott, men om man har kunskap om rättssäkerhetens principer vet man också att man ska vara försiktig med att döma på förhand och dra slutsatser innan saken har fått sin rättmätiga prövning.

Vill man läsa mer om vårt förstärkta arbete beträffande etiken där vi bland annat utreder om straffavgiften ska höjas kan man gå i på vår hemsida advokatsamfundet.se.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: