Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Publicering av toppjuristens namn skulle öka hans rättssäkerhet”

Debatt
Publicerad: 2021-03-15 10:39
Foto Eric Johannesson / TT

DEBATT – av William ”Billy” Butt.

En av Sveriges mest kända jurister sitter häktad misstänkt för våldtäkt mot en yngre kvinna. Än så länge skyddas hans identitet. Det är bara jurister och journalister som vet vem han är. Men för varje dag som går blir hans identitet mer och mer känd för allmänheten. Mot bakgrund av den ”namnbeteckningspraxis” efter vilken våra svenska medier lever uppstår nu frågan om huruvida man bör avslöja juristens identitet? Så länge han kallas för Toppjuristen i media föreligger risken att han kan bli föremål för lögner och överdrivna ryktesspridningar i massmedia som sedermera kan påverka målsäganden såväl som eventuella vittnen och kanske även någon av ledamötera i en eventuell domstolsprocess.

Det kan bli förödande för den häktade mannens rättssäkerhet. Jag vet – det har hänt mig, och resultatet var minst sagt förödande!
Det flesta jurister i Sverige känner till den kontroversiella våldtäktsdomen som, trots mitt bestämda nekande avkunnades mot mig i början på 1990 talet. Det är inte min mening att tjata om en snart 30 år gammal historia, men det finns så starka likheter mellan hur mitt mål påverkades av media och hur namnbeteckningsregeln påverkade min rättssäkerhet att jag känner ett stort behov av att hålla upp en stor röd varningsflagga nu innan den häktade juristens mål kommer igång på riktigt.

I början av förundersökningen i mitt mål hamnade jag i nästan exakt samma situation som den s.k. toppjuristen befinner sig i just nu. Först började man publicera fakta som hämtades ur de få handlingar som gick att komma åt på grund av sekretess i början av målet. (Det är där den så kallade toppjuristen befinner sig just nu.) Kort därefter kom mediedrevet igång och då växte skriverierna. Så småningom publicerades löpsedlar, förstasidor, och uppslag som innehöll spaltkilometer av överdrifter och spekulativa artiklar om mig. I samtliga artiklar benämndes jag med namnbeteckningen ”Nöjesprofilen” som skapats av medierna.

När jag då protesterade över de vilseledande skriverierna fick jag följande svar ifrån cheferna på kvällstidningarnas redaktioner: ”Men vi har inte nämnt dig vid
namn!”. Några av artiklarna var mycket farliga för min rättssäkerhet eftersom det skrevs en hel del subjektiva värderingar och påhittade saker som mediekonsumenten trodde var sanningen. När då min identitet blev sedermera känd av allmänheten blev medierna tvungna, enligt deras egen namnbeteckningsregel att skärpa sig och hålla sin rapportering till endast sanningen.

Om Nöjesprofilen kunde man skriva praktiskt taget vad som helst men om personen Billy Butt blev man tvungen att skriva sanningen. Då uppstod ett problem. Alla felaktiga skriverier som redan hade publicerats under en längre tid om mig som fantomfiguren Nöjesprofilen omvandlades i folks minnen till sanningar när de blandades ihop med rapportering som handlade om mig som Billy Butt.

Man behöver inte vara atomfysiker för att konstatera att ett mediedrev i detta fall lurkar runt hörnet. Risken är stor att Toppjuristen kommer att hamna i samma situation som jag beskriver ovan därför att han och jag har en annan mycket stark gemensam faktor. Jag på min tid och han på sin tid har varit mycket kontroversiella personer i media. Jag beskrevs som kaxig, självsäker, och envis i min utövning av mitt yrke som musikproducent. På sin tid betraktades toppjuristen delvis inom media och delvis inom sin yrkesbransch som en envis besserwisser som aldrig gav sig! Sådana människor kan lätt bli föremål för mobbning i media. Det blev jag och det blev också han. Det gjorde mig till ett intressant drevobjekt för skvallerpressen och samma sak gäller nu för juristen.
Om medierna, av integritetsskäl  inte vill avslöja hans identitet vore det kanske  i juristens eget intresse att själv träda fram omedelbart när hans restriktioner lyfts. Genom att avslöja sig själv kan han förstärka sin egen rättssäkerhet. Jag ångrar att jag inte gjorde detta.

Oavsett utfallet i denna historien kan man redan i dag konstatera att en stor personlig tragedi är på väg att rullas upp. Just därför måste den häktade juristen tillåtas få en rättsäker behandling. För att det ska kunna ske krävs att medierna, som spelar stora roller i sådana här sexualbrottsrättsfall där kända personer förekommer, avslöjar mannens identitet redan nu så att allting som rapporteras om honom blir sanningen och inte bara mediernas spekulationer. Det vore bättre för honom att avslöjas i media genom sanna artiklar än att beljugas i tveksamma och subjektiva artiklar som gör hans rättslig situation värre. Den häktade mannens rättssäkerhet är mycket viktigare än hans behov av att undkomma skam över det som han anklagats för.

Mediebevakningen av detta fall kommer att slå alla rekord. Just därför bör medierna redan nu innan drevet börjar, avslöja för svenska folket vem mannen är och därmed bana vägen för en rättssäker behandling av hans sak både i medierna och i domstolen. Så länge han kallas för ”Toppjuristen” kommer medierna att förstöra hans chans till en rättssäker prövning både i den juridiska domstolen och i folkdomstolen.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons

Annons
Annons