Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Polisens våldskapital måste överstiga de kriminellas”

Debatt
Publicerad: 2022-12-02 11:18

DEBATT – av Daniel Claesson, liberal debattör.

Nyligen blev en polis i Söderhamn utsatt för ett mordförsök. Av medierapporteringen att döma var det en känd brottsling som misshandlade och försökte komma åt tjänstepistolen. Först när en ur allmänheten ingrep kunde personen övermannas.

Polispatrullen bestod av två kvinnliga poliser. Det är i sig inte frågan här. Kvinnliga poliser gör ett utmärkt jobb och behövs i poliskåren. Vad som däremot är problematiskt är att polisen tycks omedveten om betydelsen av sin egen roll och funktion i vårt samhälle.

Polisens uppgift är att hålla ordning och skapa trygghet. Om polisen hamnar i ett underläge – oavsett om det sker vid ett enskilt ingripande som i fallet ovan eller i samband med våldsamheter och upplopp – korankravallerna i våras är kanske det tydligaste exemplet – så skapar det en stark oro och osäkerhet, inte bara hos de som drabbas direkt, utan även hos allmänheten. Människor vågar inte röra sig fritt ute och skaffar sig strategier eller verktyg för att skydda sig, i värsta fall med egna vapen. När polisen inte förmår visa att dess våldskapital är överlägset blir situationen livsfarlig.

Det här är ett perspektiv som polisen i Sverige länge har försummat. I stället har fokus legat på att arbeta som vilken annan förvaltningsmyndighet som helst, med uppgift att hantera de brott som begås. Inställningen tycks vara att brottsligheten är ett av flera samhällsproblem och polisens uppgift är att ta hand om det, byråkratiskt och tjänstemannamässigt. När Carin Götblad, den profilerade polischefen, häromkvällen var i Aktuellts studio gav hon uttryck för just detta. Lågstadiebarn hade i ett reportage beskrivit sin rädsla för de kriminella gängen och de skjutningar som skett vid deras skola. Götblad svar var att detta är alla andras, samhällets, ansvar att få stopp på. Polisen hade enligt henne ingen förmåga att påverka brottsligheten.

Uttalandet är häpnadsväckande och i grunden ett uttryck för inställningen att polisen bara är tjänstemän, precis som andra.

För allmänheten framstår antagligen detta som chockerande och även djupt bekymmersamt. Hur ska vi någonsin kunna få bukt med brottsligheten om inte ens polisen ser det som sin uppgift?

För så blir det, om poliserna bara är byråkrater, om än i uniform, så kan inte allmänheten förvänta sig något mer, varken skydd eller ens förståelse för sin utsatthet. Det blir en isande otrygghet som sprider sig.

Samma inställning är antagligen också förklaringen till att en mindre kvinnlig polis skickas att hantera en förhärdad brottsling. Att hon utsätts för direkt livsfara och med blotta förskräckelsen överlever situationen är naturligtvis olyckligt, men endast en följd av samhällets brottslighet – och den kan inte polisen göra något åt.

Att brottslingen i det fallet hade ett större våldskapital än polisen är inget att fästa avseende vid. Det var bara så det råkade vara.

Resultatet av det här förvridna synsättet blir att den som har mest våldskapital styr. Om inte polisen så har någon annan det. I dagsläget verkar det vara den organiserade brottsligheten. Vi andra måste böja oss.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: