Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Domstolarnas bevisvärdering måste ändras för att stoppa gängkrigen”

Debatt
Publicerad: 2022-08-29 11:42

DEBATT – av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.

Förfallet började då man slutade att se bakgrund och indicier i ett sammanhang och bedömde varje indicium separat. Programmet Uppdrag Granskning i SVT visade att då räcker inte fullständigt lysande polisutredningar för fällande domar. Följden har blivit att de gängkriminella själva skipar rättvisa genom att bekämpa varandra. Man är inte rädd för att bli fälld för brott men för att själv bli mördad ! Det är orsaken till den katastrof som drabbar varje dag och som politikernas desperata recept inte hjälper mot. Sluta Skjut och Rimfrost var ett slag i luften men marknadsfördes av polisledning och politiker som en stor och avgörande framgång ! Kriminologerna Manne Gerell och Sven Granath riktar stark kritik mot politiker och polischefers naivitet.

Själv har jag under många år i debattartiklar tagit upp just problemet med domstolarnas ändrade bevisvärdering av indicier och att teknisk bevisning i princip skall tidsbestämmas. Det blev fullständigt orimliga krav på polisutredningar vilket Uppdrag Granskning klart visade. Att tiga sig igenom förundersökningen och sedan komma med en tillrättalagd, osannolik berättelse får inte ligga till grund för ett frikännande med motiveringen att ”berättelsen är osannolik men kan inte helt uteslutas”. Så kan man inte göra i Danmark där också strafflängden dubblas. Rättegångsbalk och Förundersökningskungörelse är hopplöst föråldrade men domare, advokater och jurister har ett gemensamt intresse av att till varje pris försvara den ordning som nu gäller.

Nu är det valtider och det är pinsamt att politikerna vill gå hur långt som helst för att ge polisen verktyg som kränker människorna då det värsta problemet är att Regeringsformen hindrar politikerna från att kritisera domstolarnas dömande verksamhet. Det och det stora problemet är orsaken till att Sverige har den i särklass värsta situationen. Då hjälper det inte med fler poliser- men flera områdespoliser !

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut:
Annons

Annons
Annons