Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DEBATT: ”Varför skyddas inte alla barn lika inför lagen?”

Debatt
Publicerad: 2021-09-15 11:48

DEBATT – Saga Brodersen, överlevare & styrelseledamot Inte Din Hora, Gabriella Kärnekull Wolfe, överlevare & grundare Inte Din Hora samt projektledare Child10, Ida Östensson, chef för kommunikation och påverkan Child10, Malin Säflund, kommunikatör Child10, Malin Roux Johansson, generalsekreterare Realstars

Imorgon torsdag hålls en interpellationsdebatt med justitie- och migrationsminister Morgan Johansson där han ska besvara moderaternas Marléne Lund Kopparklints frågor om barns bristande skydd från att utsättas för sexuella övergrepp mot betalning. Idag finns barn som inte skyddas av den nuvarande lagstiftningen och det är hög tid att frågan uppmärksammas i kammaren.

Sedan 1 januari 2020 har barnkonventionen varit lag i Sverige. Konventionen säger att alla är barn fram tills den dag de fyller 18 år, men i lagen idag görs en skillnad mellan barn under 15 år och barn över 15 år som utsätts för kommersiell sexuell exploatering. Denna skillnad innebär att vissa barn saknar rätten till samma rättsliga skydd som andra barn.

I presskonferensen i början av juni där regeringen redovisade 2020 års sexualbrottsutredning, framkom mycket som vi tycker är positivt. Vi ser däremot tyvärr fortfarande stora luckor i utredningens förslag som innebär att vissa barn fortsätter falla utanför lagens skyddsnät där det sexuella självbestämmandet används som motivering för det saknade skyddet. Detta trots att vi idag har haft barnkonventionen som lag i snart ett år.

I 6 kapitlet 9 § Brottsbalken, stadgar lagen att en förövare som får ett barn mellan 15-17 år att utföra sexuella handlingar mot ersättning ska dömas för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling med ett minimistraff på 2 veckors fängelse, men för barn under 15 år rubriceras exploateringen som våldtäkt; ett brott som ger ett minimistraff på 2 års fängelse och kan anmälas hur många år som helst efter att brottet har begåtts.

Vi anser att den sexuella självbestämmanderätten ej ska gå att blanda in i sexualbrott, samt att lagen om utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling ska synkroniseras med brottet våldtäkt mot barn. Orden barn och prostitution hör inte ihop och vuxnas utnyttjande av barn ska aldrig ses som en del av den sexuella självbestämmanderätten. Vi måste lägga ansvaret där det hör hemma, hos förövaren, och harmonisera straffskalorna för sexualbrott mot alla barn upp till 18 år – inte endast upp till 15.

Likt Marléne Lund Kopparklint undrar vi inför torsdagens interpellationer vad Morgan Johansson och regeringen avser göra åt det glapp som finns i lagen idag? Vad gör regeringen för att säkerställa att alla barn skyddas lika inför lagen?

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: