Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DEBATT: ”Sverige – ett land som hjälper våldtäktsmän”

Debatt
Publicerad: 2021-04-09 10:15

DEBATT – av Elvira Fredriksson, juriststudent som driver den digital juridiska rådgivningen LawDigital.

En flicka. Ett okänt antal killar. Flickan gissar att det var mellan fem och åtta stycken. Hon blir år 2014 våldtagen både vaginalt och oralt och killarna hotar henne till döden med en pistol. Samma pistol får hon även känna i underlivet, för att killarna bestämde sig för att ”det var hennes tur att njuta”. Tänk dig att det hade varit din dotter, din syster, din mamma, eller din bästa kompis.

Vilket straff tycker du hade varit rimligt att en av de deltagande killarna fick? Flickan var då 19 år gammal och en av killarna var 15 år. Vid bestämmande av påföljd motiverade tingsrätten hans straff med hans unga ålder, det blev tillslut 200 timmars samhällstjänst. Hade han varit 18 år eller äldre, hade han fått åtta månader. Tingsrätten fann även att det inte fanns något övervakningsbehov för honom eftersom att han lever under relativt ordnade former, trots att hans namn dök upp i en annan utredning för ett annat brott, vilket var anledningen till varför han kunde dömas nu.

Våldtäktsmän som frias och får sänkta straff utav hänsyn och välmening gentemot gärningspersonen är tyvärr inte en ovanlighet i dagens Sverige. Vi uppmanar kvinnor och tjejer till att anmäla sin förövare och till att våga ta hjälp. Men när kvinnor och tjejer berättar om sina upplevelser frågar Sveriges rättssystem hur förövaren mår. Var det någon sjukdom hos honom som drev honom till att våldta? Hur kan vi på bästa sätt hjälpa honom? Men ingen frågar hur flickan, kvinnan och människan som fallit offer för detta missöde mår. Om gärningsmannen överklagar till en högre instans i vilken han frias tvingas hon betala tillbaka skadeståndet. Om hon börjat använda pengarna från skadeståndet hon fick genom första instansen för att bekosta sin egen rehabilitering, medan staten bekostar gärningspersonens, och hon inte kan betala hamnar hon hos Kronofogden.

Personligen är jag trött på det eviga daltandet med gärningspersoner och ledsen för de flickor, kvinnor och andra utsatta som inte får det stöd de behöver. Som tvingas leva en vardag med minnen vi inte ens önskar vår värsta fiende, med rädslor för vad som hänt och vad som kanske kan hända igen. Ett fängelsestraff kunde i det här fallet inte motiveras med anledning av gärningspersonens unga ålder samt den mängd tid som förflutit sen brottets skeende. Han var trots allt bara 15 år. Å andra sidan är jag tveksam, dels till huruvida han nu har lärt sig att våldtäkt är fel, dels till hur han faktiskt inte visste det då. Blodet som sipprade ur flickans underliv eller skriken när hon bett dem att sluta och ropade på hjälp tordes räckt för att han skulle sluta. Men icke. Ett fängelsestraff har större effekt än att rehabilitera och ge tid för gärningspersonen att tänka över sitt agerande.

Den som inte inser det har mycket kvar att fundera över. Inkapacitering av människor som utsatt andra för brott inger en känsla av trygghet för den utsatte och alla potentiella offer. Vetskapen av att de nu finns en mindre person att vara rädd för gör att känslan av trygghet är ännu lite närmre. Men trots det sätts gärningspersonens intressen i främsta rummet. År 2019 rapporterade det brottsförebyggande rådet (BRÅ) 23 200 anmälningar sexualbrott, varav 8820 klasificerades som våldtäkt. Av de 23 200 som utgjorde sexualbrott fattades 1510 lagföringsbeslut. Det är en oroväckande låg siffra och innebär att 6,5 procent av anmälningarna för sexualbrott ledde till åtal. Av de totalt 1510 lagföringsbesluten var endast 297 av dem för våldtäkt.

Signalerna rättssystemet sänder till offer för sexualbrott är oroväckande. Det går inte längre att neka dubbelmoralen som är ett faktum. Om du har varit utsatt så ska du anmäla, men om du anmäler är det inte säkert att du får hjälp. För i Sverige hjälper vi våldtäktsmannen, inte offret.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: