Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DEBATT: ”Kontaktförbud ska tas på allvar”

Debatt
Publicerad: 2021-09-30 11:36

DEBATT – av Denise Chabo, juriststudent och grundare till Allasjurist. 

Kontaktförbud är ett uttryck som innebär att att en person förbjuds att ta kontakt eller på något sätt följa efter en annan person. Det är en viktig skyddslagstiftning som utsatta människor kan använda sig utav och sker främst inom våldsamma miljöer där målsägande känner sig otrygg. Begäran om kontaktförbud sker muntligen eller skriftligen till polisen.

Alltför ofta får dessa utsatta människor, i synnerhet kvinnor avslag på begäran om kontaktförbud, vilket i sin tur ökar risken för de att råka illa ut. då våld kan ske i hemmet, eller att personen i fråga känner sig förföljd samt hotad. I praxis ska det vara enkelt att tillämpa lagen, och ge ett stort skyddsnät som möjligt för våldsutsatta målsäganden, särskilt vad gäller ansökan om kontaktförbud.

Var fjärde person får sin ansökan om kontaktförbud beviljat. Kontaktförbud ska ses på allvar, och mer åtgärder behöver vidtas för att förhindra eventuella konsekvenser som kan ske för målsägande som anmält. Den försvunna Beata i Oxie utanför Malmö exempelvis, anmälde sin man för olaga hot, misshandel och skadegörelse. Strax därefter, skickade hon in en ansökan om kontaktförbud, vilket hon fick avslag på. Detta skedde två veckor innan hennes försvinnande.

Riskbedömningen borde ske på ett mer brottsförebyggande sätt. Ibland är det alltför sällan man beviljar ansökan eftersom personen i fråga inte dömts tidigare för brott och för man frias i rätten. Men om målsägande känner sig hotad, och förlitar sig på vårt rättssystem borde kontaktförbudet tas på allvar. Detta bör tas hänsyn till, innan vi ser fler offer vara “en i statistiken”, och innan vi ser fler tappa tilliten till vår skyddslagstiftning.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: