DEBATT: ”KD: Svensk straffrätt måste förändras i grunden”

DEBATT – av Andreas Carlson (KD) Rättspolitisk talesperson.
Det vänder sig i magen när man läser om övergreppen som drabbade dottern till de Expressen väljer att kalla “Pia” och “Mats”. För en förälder går det inte att föreställa sig något värre. Maktlösheten, sorgen och ilskan som följer beskrivs i reportaget.
Men brotten, mordförsök, grovt sexuellt övergrepp mot barn och människorov hade gått att förhindra. Mannen avtjänade nämligen ett fängelsestraff när han begick övergreppen, för ett liknande sexuellt övergrepp mot ett annat barn. Han hade då hotat en tolvårig flicka med kniv och tvingat henne att klä av sig. Straffet blev fängelse i 1 år och nio månader, efter 14 månader var han ute. Han var villkorligt frigiven.
Straffet är alldeles för lågt. Grovt sexuellt övergrepp har en straffskala som sträcker sig upp till sex år, men det svenska straffsystemet är så konstruerat att nästan inga brott når upp dit. Svensk straffrätt måste förändras i grunden. Kristdemokraterna vill därför slopa presumtionen mot fängelse och se till att försvårande omständigheter vägs upp i straffmätningen. Brottsbalken bör i framtiden förändras så att de straffskärpande omständigheterna är fler än de strafflindrande bestämmelserna. Våra åtgärdsförslag skulle innebära en väsentlig straffskärpning. Vi vill dessutom ändra på mängdrabatten så att den som begår flera grova brott hamnar i fängelse under en lång tid. Strafftiden måste bättre spegla brottets allvar.
Längre straff kräver också en avskaffad automatisk villkorlig frigivning. Det är uppenbart att gärningsmannen i det här fallet inte bättrat sig i fängelset. Ett vettigt rättssystem hade upptäckt detta och stoppat den villkorliga frigivningen. Men så fungerar inte det svenska. Här ska alla brottslingar friges efter två tredjedelar, om de inte misskött sig grovt. Här måste vi vända på steken. En brottsling ska kunna friges, om denne gjort allt i sin makt för att bättra sig och inte längre är farlig för sin omgivning. Det handlar om allmän skötsamhet, om deltagande i brottsförebyggande arbete, studier, beroendebehandling, arbete med mera. Den som uppfört sig och tydligt visar att den sonat sitt brott, ska förstås kunna friges villkor. De andra får sitta kvar i fängelset hela strafftiden.
I detta fall hade förändrade regler hindrat ett mycket grovt brott. Det är inte första gången. Det är heller inte sista. Men det går att förändra. Kristdemokraterna har förslag för en rättvis kriminalpolitik, som står brottsoffrens sida.