Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

DEBATT: ”Fler poliser stoppar inte skjutningarna”

Debatt
Publicerad: 2021-10-28 11:35

DEBATT – av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.

Alla politiska partier var eniga om polisens omorganisation 2015. Det skulle bli många fler poliser och de skulle ut till människorna i samhället. Det blev tvärtom en absurd centralisering med närmast militära insatser då något hänt. Resultatet har blivit att vardagsbrottsligheten prioriteras bort och problemen i utanförskapsområden har ökat okontrollerat.

Trots att det utbildas cirka 1 000 poliser per år har gängkrigen bara ökat men receptet ”flera poliser” trummas hela tiden ut som lösningen på de pågående skjutningarna. Nu är det fullt klart att flera poliser inte hjälper för att stoppa skjutningarna. Inte ens att polis och allmänhet finns i närheten avhåller tonåringarna från att ”spraya” med skjutvapen. Visserligen blev det hårda domar mot Vårbynätverket och de fyra i Göteborg men det finns starka farhågor för att Hovrätterna skall mildra och frikänna . Domarna har inte minskat skjutningarna utan tvärtom har de gängkriminella flyttat fram sina positioner. Dödsskjutningen av den unga polismannen var ju kvittot. Dessförinnan har flera oskyldiga blivit skadade men skjutningarna fortsätter och respektlösheten verkar total.

Domstolarna har svikit och har absurda krav på bevisning och frikänner av ”sagolika skäl”. Av sjutton dödsskjutningar i Järva har BARA EN KLARATS UPP! Nu har kulmen sannolikt nåtts genom dödsskjutningen av rapparen Einár i Hammarby Sjöstad. Ingen gripen och ropen är fortfarande ”flera poliser”. Moderaternas partistämma pågår samtidigt och nu ökas kraven till utökning med 6.000 poliser till 32.000.Så här får det inte fortsätta. Receptet fungerar inte ! Nu måste man återgå till löftet vid omorganisationen 2015 att poliserna skulle fördelas lokalt över hela Sverige. Polisledningen har lurat politiker och allmänhet om att det finns nära 1000 områdespoliser. I realiteten är de lokalpoliser i den stora massan centraliserade poliser som sköter ”brandkårsutryckningarna”.

Måttstocken 2015 var 1 områdespolis per 10.000 invånare och i utsatta områden 1 områdespolis per 5.000. I 6 år har polisledningen skyllt på gängkrigen samtidigt som vardagsbrotten, som är allmänhetens gissel läggs ner trots att det finns bevisning. Det skapar en stark misstro hos allmänheten som inte tycker att det är lönt att samarbeta. Nu måste man ändra taktik och genomföra löftet från 2015. Grunden för framgång är att man klarar upp brott och skapar förtroende hos befolkningen genom att poliser finns ute i samhället inte bara i utanförskapsområden.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: