Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Debatt: ”Det är domstolarna som är problemet!”

Debatt
Publicerad: 2020-06-26 12:52

DEBATT – av Anders Bergstedt, pensionerad kriminalpolis numera samhällsdebattör.

Jag har under fyra år fört en hopplös kamp för att visa att misslyckandet beträffande gängkrigen huvudsakligen beror på domstolarnas ständigt ökade krav på bevisning. Juristerna har tacksamt drivit på kraven på teknisk bevisning som skulle förenkla rättsprocessen och göra den rättssäkrare. Politikernas naivitet var total och haverierna med framför allt Thomas Quick och Kaj Linna spelade både domstolar och jurister i händerna.

Nu visar utvecklingen att beträffande gängkrigen så har försvararna skickligt lyckats övertyga domstolarna om att teknisk bevisning inte bevisar brott även om bakgrund, situation, plats och DNA är entydig. Framgången har varit nästan total och nästan inga kan fällas för dessa samhällsfarliga brott !

I DN 2020-06-23 bekräftar polischeferna Ulf Johansson och Palle Nilsson exakt den bild som jag under åren försökt visa. Rikspolischefen Anders Thornberg har legat lågt och liksom Polisfacket övertygat politikerna om att lösningen som skulle vara en gigantisk ökning av poliskåren. Att den skulle tillföras den lokala polisen var grunden i omorganisationen 2015. Så blev det inte utan politikerna har grundlurats. Polischefernas alibi har varit invandringen och gängkrigen som tvärtom tillåtits dränera andra verksamheter utan att politikerna reagerat.

Nu har vi facit. Slutsatsen är att om inte bevisvärderingen i domstolarna ändras kommer både kampen mot gängkrigen och den lokala polisverksamheten att misslyckas. Eftersom den politiska enigheten om domstolarnas oberoende är en grundsten i Svenskt rättssystem finns inga förutsättningar och gängkrigen kommer att fortsätta enligt polischeferna. Haveriet måste i varje fall leda till att den kraftiga utökningen av poliskåren innebär att de nu tillförs den lokala polisen och kampen mot vardagsbrottsligheten.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: