Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Anpassa böterna efter inkomst – bara då finns likhet inför lagen”

Debatt
Publicerad: 2021-01-22 10:54
Linda Westerlund Snecker (V). Foto: Henrik Montgomery / TT

DEBATT – av Linda Westerlund Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Likhet inför lagen det gäller alla, även under en pandemi. Idag rycker den ekonomiska eliten på Östermalm på axlarna åt böteslappen och fortsätter med festen.

Brott mot den nya Coronalagen kan leda till böter på 2 000 kronor. Det är för vissa en oerhört hög summa, det kan vara matbudgeten för en hel familj. För andra är 2000 kronor en summa som inte rör en i ryggen. Därför måste brott mot Coronalagen anpassas efter inkomst istället för ett schalonbelopp som gäller alla.

Sverige är det land där den ekonomiska ojämlikheten växer snabbast. Klyftan mellan fattiga och rika är enorm, den ekonomiska eliten drar iväg samtidigt som den ensamstående småbarnsmorsan arbetar dubbelskift och gig-jobbarna slåss om att få leverera mat. Så ser Sverige ut idag.

Att begå brott mot Coronalagen måste kännas lika hårt för alla, det är bara då en likhet inför lagen finns. De med höga inkomster måste känna av straffet lika mycket som de med låga inkomster.

Det bör gälla brott mot coronalagen, men även fortkörningsböter. Daltandet med höginkomsttagare måste få ett slut. 

Det kommer innebära vissa utmaningar för polisen då bötesbeloppet måste meddelas i efterhand. Vissa administrativa förändringar kommer initialt att behöva genomföras. Men det är en rimlig  åtgärd för att få ett mer rättvist straffsystem.

Dagens Juridik
red@dagensjuridik.se

Dela sidan:
Skriv ut: