Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Stefan Löfven: ”En sjujäkla satsning på välfärden”

Corona
Publicerad: 2020-09-10 07:45

Ytterligare 10 miljarder ska kommuner och regioner få i statsbidrag under 2021, utöver den permanenta höjningen om 12,5 miljarder kronor, enligt en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

I dag höll statsminister Stefan Löfven pressträff tillsammans med Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. På pressträffen presenterades kommande välfärdssatsningar på äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt kommuner och regioner. Satsningar bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Ytterligare 10 miljarder

Kommuner och regioner föreslås i budgetpropositionen för 2021 få ytterligare tillskott på 10 miljarder kronor i generella statsbidrag 2021, utöver den permanenta höjningen på 12,5 miljarder kronor från och med 2021 som aviserades i vårändringsbudgeten. Det föreslås även 5 miljarder till 2022.

– Vi genomför i dag en generell höjning av statsbidragen till kommuner och regioner med ytterligare 10 miljarder under nästa år, 2021 och ytterligare ett tillskott på fem miljarder året därefter, 2022, säger C-ledaren Annie Lööf.

Det nya tillskottet görs för att stärka förutsättningarna för kommuner och regioner att utveckla välfärdens verksamheter.

70 procent går till kommunerna, 30 procent till regionerna och de fördelas utifrån folkmängd.

Hantering av uppskjuten vård

Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har även skjutit till 26 miljarder kronor under 2020, för att trygga möjligheterna att upprätthålla samhällsviktiga verksamheter med anledning av pandemin.

Under våren behövde hälso- och sjukvården ställa om för att ge vård till patienter som var svårt sjuka i covid-19 eller andra akuta sjukdomar. Många planerade besök och operationer behövde skjutas upp.

För att vården ska klara den nödvändiga återhämtningen och hantera det uppdämda vårdbehovet, föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2021 att 4 miljarder kronor tillförs regionerna 2021 respektive 2022. Dessa medel kan vid behov också användas till covid-19-relaterad vård. Regionerna får del av pengarna på lika villkor utifrån folkmängd.

Äldreomsorgen

I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen även den största nationella satsningen någonsin på äldreomsorgen. Ett permanent årligt resurstillskott om 4 miljarder kronor föreslås fördelas till kommunerna för att skapa ökade förutsättningar att stärka äldreomsorgen. Därutöver föreslås regeringens Äldreomsorgslyft breddas och förlängas. För 2021 avsätts för detta ändamål ytterligare 1,7 miljarder jämfört med vad som tidigare aviserats.

Tillsammans med de medel som ursprungligen avsattes för Äldreomsorgslyftet innebär det sammantaget att kommunernas äldreomsorg 2021 tillförs 7,4 miljarder kronor.

– Det är den största satsningen på svensk äldreomsorg någonsin, säger Stefan Löfven.

Med vårens satsningar kommer regeringen och samarbetspartierna att satsa totalt 9,7 miljarder på svensk äldreomsorg under kommande år, berättar statsministern vidare.

De nya satsningarna totalt

Med ytterligare 4 miljarder till äldreomsorgen, 4 miljarder till vården samt utbyggnaden av äldreomsorgslyftet på 7,4 miljarder kronor tillsammans med höjda statsbidrag på 10 miljarder kronor innebär de nya satsningarna totalt 19,7 miljarder under 2021, enligt Annie Lööf.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.