Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

En tredjedel av företagen räknar med varsel under coronakrisen

Corona
Publicerad: 2020-03-25 10:05
Gengrebild. År 2015 varslades anställda på Sony Mobile. Foto: Ola Torkelsson / TT / Kod 75777

En tredjedel  av svenska företag räknar med att varsla personal under Coronakrisen. Detta visar Söderberg & Partners enkätundersökning bland drygt 1000 svenska företag.

Mer än en tredjedel av Sveriges företag räknar med att behöva varsla eller permittera personal till följd av den rådande osäkerheten i ekonomin. Utdelning och lönerevision för de anställda får också stryka på foten medan bonusar och pensionsavsättningar förblir orörda, visar Söderberg & Partners enkätundersökning.

Söderberg & Partners har genomfört en enkätundersökning bland sina egna kundföretag och frågat hur de hanterar personal- och ersättningsfrågor under Coronasituationen. Undersökningen har besvarats av drygt 1 000 svenska företag.

Arbete hemifrån

Av rapporten framgår det även att hälften av alla tillfrågade företag, 49,8 procent, uppger att ingen av deras anställda arbetar hemifrån. Endast tio procent  uppger att samtliga anställda arbetar hemifrån, och resterande företag uppger att deras anställda arbetar hemifrån i den mån som de kan eller vill göra det.

Det framgår även att oron för de anställdas aktivitetsnivå vid hemmaarbete är hög. 53 procent uppger att de inte tror att de anställda kan hålla samma aktivitetsnivå hemma som på arbetsplatsen. 10 procent vet ej, och endast 37 procent tror att aktivitetsnivån hos de anställda kan hållas på samma nivå.

Så många söker statligt stöd

7 av 10 företag är oroliga för att de ska drabbas hårt ekonomiskt av den rådande situationen. En fjärdedel av de tillfrågade företagen uppger också att de tänker söka ekonomiskt stöd från det statliga stödpaketet, medan 41 procent svarar att de ej fattat beslut om det ännu. Endast 34 procent uppger att de ej avser att ansöka om medel från det statliga stödpaketet.

Det framgår även att företagens ekonomiska oro ser ut att yttra sig i främst utdelning och lönerevision. Nästan hälften av företagen uppger att de planerar att se över både årets utdelning och lönerevision med anledning av den rådande situationen.

Bonusar och pensionsavsättningar förblir orörda 

Endast 21 procent av företagen uppger att de planerar att förändra sina rörliga incitamentssystem, medan dubbelt så många – 43 procent – svarar att de inte kommer att förändra sina rörliga incitamentssystem. Vidare svarar endast 13 procent att de skulle kunna tänka sig att tillfälligt växla ned personalens pensionsavsättningar för att betala tillbaka dem senare när Coronasituationen stabiliserats.

Frågan om varsel och permittering delar företagen

Andelen företag som tror att de kommer at behöva varsla eller permittera personal, 37 procent, är i stort sett lika stor som andelen företag inte tror att de kommer att behöva varsla eller permittera personal, 35 procent. Samtidigt uppger 28 procent att de i dagsläget inte kan svara på om de tror att de kommer att behöva varsla eller permittera personal.  

Enkätfrågorna besvarades under perioden 19–23 mars av personer i befattningen HR-chef/personalchef/VD/ekonomichef på 992 olika svenska företag. Samtliga företag är kunder till Söderberg & Partners och ger en bred representation över olika branscher, storlek, och geografisk position.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.