Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

Detta kan arbetsgivaren kräva av sina anställda – trots coronaoro

Corona
Publicerad: 2020-03-16 10:01
Foto: Terje Pedersen/DNB/TT

Den anställde ska stå till arbetsgivarens förfogande för att ha rätt till lön.
Man måste därför infinna sig på jobbet och vara redo att utföra sina arbetsuppgifter om arbetsgivaren kräver detta.
Det säger Dan Holke, vd för LO-TCO Rättsskydd till DN.

Ett stort antal svenska företag uppmanar just nu sina anställda att arbeta hemifrån.

För den som inte uppmanats att arbeta hemma, och inte heller kommit överens med sin chef om att göra så, krävs det dock att man infinner sig på jobbet för att ha rätt till lön.

– Principen är att man måste stå till arbetsgivarens förfogande för att ha rätt till lön. Man måste alltså vara på arbetsplatsen och vara beredd att utföra sina arbetsuppgifter, säger Dan Holke till DN.

Oro för att smittas inte skäl att stanna hemma

Även om man känner stark oro för att smittas av coronaviruset på väg till jobbet, på arbetsplatsen eller någon annanstans är detta alltså inte ett skäl till att stanna hemma – om man ska ha rätt till lön från sin arbetsgivare.

Samtidigt är det viktigt att understryka att coronaviruset klassas som en allmänfarlig sjukdom.

– Eftersom sjukdomen covid-19 klassats som allmänfarlig kan du vara hemma även om du kan arbeta. Då kan du få smittbärarpenning från Försäkringskassan. Smittbärarpenningen är 80 procent av lönen men högst 804 kronor per dag, säger Dan Holke.

Rätt till lön vid permittering

Om man som arbetstagare skickas hem av sin arbetsgivare, trots att man ställt sig till dennes förfogande, har man också rätt till lön.

Idag presenterade januaripartierna sitt nya krispaket där en av punkterna handlar om så kallad korttidspermittering. Det innebär att den som permitteras av sin arbetsgivare under en kortare period kommer att få behålla en stor del av sin lön – utan att arbeta. Detta möjliggörs genom att regeringen går in och tar stora delar av arbetsgivarens kostnader vid permitteringen.


Dela sidan:
Skriv ut:

Kommentarer
Håll dig till ämnet i artikeln du kommenterar och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och för berörda personer i artikeln. Inlägg som vi bedömer som olämpliga kommer tas bort.